Точно по времето на така наречения Сух режим джазът си

...
Точно по времето на така наречения Сух режим джазът си
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на джаза

Точно по времето на по този начин наречения Сух режим джазът си печели недобре известност. Свързва се с невисок морал и доста представители на по-старите генерации гледат на този жанр музика като опасност за културните полезности и агитация.

Един от най-великите джазмени несъмнено е Луис Армстронг, който несъмнено стартира кариерата си от своя роден град и столицата на джаза - Ню Орлиънс. Известният като “Попс” музикант е една от най-влиятелните фигури в света на музиката на 20 век. Първоначално Армстронг става прочут като тромпетист, само че е също по този начин и един от най-влиятелните джаз артисти и в края на кариерата си е по-известен като вокалист. Кариерата му се простира от 1920 година до края на 1960. Армстронг има звезда на Алеята на славата в Холивуд, а през 2017 година влиза и в Залата на славата на темп и блус. </p

Джазът дава на света и огромната Ела Фицджералд. Великолелпният й глас се простира на 3 октави. Кариерата й на певица стартира напълно инцидентно - взема решение да се яви на конкурс за фенове актьори и има намерение да покаже танцовите си умения. Заради мощна конкуренция обаче сменя желанията си и запява. Проявата на състезанието е впечатляваща и разтваря порти пред бъдещата кариера на младата певица, която по-късно се трансформира и в същинска легенда. Върхът на творчеството ѝ настава през 50-те години, когато импровизационният джаз още веднъж излиза на напред във времето, изключително с появяването на бибоп-а.



30 април е разгласен за Световен ден на джаза от ЮНЕСКО през ноември 2011 година

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР