Точно осем месеца след тържественото полагане на първа копка на

...
Точно осем месеца след тържественото полагане на първа копка на
Коментари Харесай

8 месеца след първата копка на новата отсечка от магистрала Хемус, строителство все още няма

Точно осем месеца след тържественото полагане на първа копка на новата права от автомагистрала "Хемус " сред шуменското село Белокопитово и търговищкото Буховци, по трасето към момента не се работи.
Причината - закъснение на процедурите за отчуждаване на частни земи и заведени голям брой каузи от недоволни от избраните размери на компенсациите притежатели.

Старт на строителните действия на новата права от автомагистралата бе даден на 16 август 2018 година, като на церемонията участва и премиера Бойко Борисов. Трасето с дължина 16,5 километра би трябвало да бъде приключено през 2021 година, а цената е 120 милиона лв., обезпечени от държавния бюджет.

Към момента обаче по правата няма положен и сантиметър асфалт. От Агенция пътна инфраструктура обясниха, че за отчуждаване подлежат общо 540 дка земя, като все още по тъжби на притежатели, недоволни от избрания размер на компенсациите са заведени към 25 правосъдни каузи.

Три ниви на шуменеца Христо Христов би трябвало да бъдат отчуждени, в региона на с. Буховци. Мъжът обаче апелира процедурата пред съда неудовлетворен от препоръчаното обезщетение.

„ Тези ниви ги осакатяват, като в едната ми оставят малко под 2 декара, залепнала до автомагистралата, какво ще я върша тази равнища, от другата от ми оставят 2,11 декара и от идната ми оставят 5,9 декара.

Реално компенсацията което ми се оферират е 552,56 лева, което мен и фамилията ми не ни устройва. Това си е обеден обир, в случай, че тук един декар земя, трета категория се продава за най-малко 1 200 лв. “, безапелационен е Христов.

Той е завел дело, което се гледа от Върховен административен съд, а идващото съвещание е планувано за месец септември. Стойността на компенсацията се дефинира посредством оценка от експерт, което взема под внимание категорията на земята и цената на покупко-продажбите за продажба, по документи, в този регион, подписани в границите на една година.

От Областна администрация-Шумен обясниха, че единствено на територията на региона са наранени 214 парцела. „ Ако погледнете регистъра по вписванията, там цената за договорка е почти 300-400 лв. на декар, това е по документи когато е осъществена покупко-продажба на парцели.

Тази пазарна цена се дефинира от експерт и тя е основата на която се дефинира, какво би трябвало да бъде компенсацията, т.е. вписвайки, съгласно мен си мисля по-ниска цена от колкото е действителната няма по какъв начин вещото лице да дефинира по-високо обезщетение “, разяснява регионалният шеф на Шумен проф. Стефан Желев.

По думите му, за строителството на аутобана е направено всичко належащо - обезпечено е финансиране, определен е реализатор, има квалифициран план, само че забавената процедура по отчуждаване е съществена причина за това градеж още да не е почнал.

Професор Желев добави, че част от заведените тъжби са отхвърлени от съда, други са с присъдено нарастване на компенсацията, само че в дребен размер.

От Агенция "Пътна инфраструктура " обясниха, че през идващия месец ще стартира строителство по към този момент отчуждените земи, а за останалите ще се чака привършване на делата и решение на съда.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР