Точно на Великден българското цирково изкуство чества 125-ия си рожден

...
Точно на Великден българското цирково изкуство чества 125-ия си рожден
Коментари Харесай

Драгомир Драганов, споделя част от съкровищата си в чест на 125 години български цирк

Точно на Великден българското цирково изкуство празнува 125-ия си рожден ден. На 24 април 1897 година е първото зрелище на учредената от Петър Панайотов натрупа „ Българско знаме “. Този театър се счита за основоположник на всичко, което се случва на манежа в България.

По този церемониален мотив известният с отдадеността си на цирка тв водещ Драгомир Драганов дава 125 емблематични плаката от персоналната си сбирка, показана и във виртуалния музей.

Те ще бъдат показани в изложба „ Райко Алексиев “ от 20 април до 8 май, а всеки клиент ще получи гратис историята на българския цирк – част от пространния труд на Йордан Демирев „ Циркът през вековете “, за последно издаван през 1988 година.

Книгата е тиражирана от Драго със лични средства. В нея са включени непоказвани до в този момент над 300 фотоси, още веднъж от съкровищницата на Драганов, включително и неповторими фрагменти с останките на изгорелия през 1983 година цирк.

Сред експонатите от 40-те години чак до края на ХХ век, могат да се видят фамилни реликви, открити на битака плакати, както и произведения на някои от най-хубавите български художници и плакатисти като Енчо Пиронков, Димитър Тасев, Божидар Икономов, Людмил Чехларов, Асен Старейшински, Атанас Михалчев, Яни Янев и други.

Драгомир Драганов написа в профила си във Facebook: Скъпи другари, с горделивост и неописуемо неспокойствие желая да ви оповестя, че предстоят две от най-важните събития в моя живот. В чест на 125

годишнината от основаването на българското цирково изкуство взех решение да преиздам със лични средства и да популяризирам гратис част от книгата на Йордан Демирев " Циркът през вековете ", отдадена на основаването и развиването българското цирково изкуство. Не съм трансформирал нито една писмен знак от наличието!!!

Но прибавих 300 фотоси на емблематични номера основани в златните години на българския цирк, с вяра в никакъв случай да не потъват в давност международните му достижения. Успоредно с това, по покана на Съюза на българските художници, приготвих галерия " 125 български циркови плаката " представяща скромна част от голямата ми сбирка.

Художник на корицата и плаката за изложбата е превъзходната Елена Зайка - дълготраен плакатист на цирковия фестивал в Монте Карло.

А на тях е изобразена обичаната атракция от моето детство - неповторимата смесена дресура на лъвове и коне представяна от Стоян Митев.

Откриването на изложбата и представянето на книгата ще се състоят на 20 АПРИЛ от 18.00 ч. вгалерия " РайкоАлексиев " на ул. " Г.С.Раковски " №125

С ЦЯЛАТА СИ ОБИЧ И УВАЖЕНИЕ КАНЯ ВСИЧКИ ДА СПОДЕЛЯТ ЩАСТИЕТО И РАДОСТТА МИ!

Да живее българското цирково изкуство!!!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР