Точно месец остава до старта на осмото издание на Balkan

...
Точно месец остава до старта на осмото издание на Balkan
Коментари Харесай

Balkan Offroad Rallye 2018: атрактивни новости месец преди старта

Точно месец остава до старта на осмото издание на Balkan Offroad Rallye. Международната офроуд конкуренция, която е най-голямата в района и една от най-големите в Европа, за следващ път ще притегли участници от целия континент (и отвъд) с мотоциклети, ATV, SSV-бъгита, 4х4 коли и камиони.

Често именуван " балканският Дакар ", офроуд маратонът притегля над 120 спортни машини, като е разграничен на два съществени класа. " Крос-кънтри " (рали-рейд) класът е отворен за всички типове спортни машини, като предлага скорост и технична навигация в духа на огромните маратони като " Париж - Дакар ", " Пътят на коприната ", рали " Мароко " и други. Клас " Екстремен ", който води началото си от състезанието-майка " Бреслау " в Полша, е отворен за 4х4 всъдеходи, които би трябвало да се борят с извънредно тежки трасета, тиня и дълбока вода.


Няколко са значимите новости в Balkan Offroad Rallye 2018. Първата е стартиралата самодейност за млади гении. Организаторите взеха решение да подарят присъединяване в 8-дневния маратон на два автомобилни екипажа – един в клас " крос-кънтри " и един в рисковия, след конкурс за млади запалянковци, на възраст не повече от 29 години. Конкурсът е отворен за водачи и навигатори от цяла Европа, в това число и България, като с изключение на незаплащането на стартова такса, спечелилият ще има право да не заплаща такса и за екипа си от механици. Желаещите могат да научат детайлности във фейсбук страницата на ралито.

В новото издание на Balkan Offroad Rallye ще има и напълно нова категория – Balkan Offroad Discovery, чиято цел е да притегли феновете на офроуда с не толкоз готови машини. При нея ще се кара по спортните трасета, само че не против хронометъра, с цел да може по-неопитните " да опипат почвата " преди да се решат да се състезават " в действителност ". Така, и тук ще има насочване по пътна книга, брифинги и провокации, само че в един по-спокоен и другарски дух за приключенци, с опция за разглеждане на някои от най-красивите кътчета на България.

Тази година, надпреварата се връща към маршрута, прекосяващ България от запад на изток, откакто предходната година трасетата бяха основно към Черно море. И за пръв път ще има 4 бивака, вместо досегашните 3. Така, стартът на 15 септември и първият лагер на конкуренцията ще са в Боровец, след което керванът се насочва към Старосел, курорта Дюни и по-късно към Шкорпиловци, където обичайно на плажа на Черно море ще е огромният край и на 22 септември ще станат ясни спечелилите.

Във втория лагер в Старосел към Balkan Offroad Rallye 2018 ще се причислят и участниците в третото издание на Balkan Classic Rallye – макадамова конкуренция за типичен рали коли, създадени сред 1962 и 1985 година. И въпреки спортните прави да са по черни пътища, прашни и каменисти прави, 4х4 задвижването (както и турбокомпресор) е неразрешено. И в случай че си мислите, че " Класик " е някакъв ретро церемониал, то грубо се лъжете – става въпрос за конкуренция с маршрут от над 1500 км, по чиито трасета са постигани скорости от съвсем 200 км/ч.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР