Точно когато си мислехме, че няма с какво повече да

...
Точно когато си мислехме, че няма с какво повече да
Коментари Харесай

И Алмодовар няма такъв филм - дърва срещу гласуване

Точно когато си мислехме, че няма с какво повече да ни изненадат, българските политици доближиха нови върхове. В предизборната конкуренция бяха включени и дървата за огрев. Това не е за първи път, само че към този момент имаме публично изказване на земеделския министър, че дърва се дават по политически благосклонности.

" Кметовете, като в Кърджалийско, имат по три листата – един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия и по тези описи влияят върху популацията ", разгласи министър Бозуков.

" Имах среща с Асоциацията на общинските гори, които ми обявиха, че това е политически въпрос и незабавно директно след изборите дърва ще има в обилие ”, сподели още Бозуков.
 Христо Бозуков: Сигналите за дефицит на дърва са политически спекулации Христо Бозуков: Сигналите за дефицит на дърва са политически спекулации
Дърва за огрев за идния зимен сезон ще има задоволително, увери министърът на земеделието Христо Бозуков и назова сигналите за недос...

Неговите думи идват на фона на острата рецесия за дърва, която регистрират в доста други региони на страната - Врачанско, Монтанско, Шуменско и даже Бургаско. Има и освободен началник на горско стопанство затова. Когото и да уволнят обаче, това няма да изпълни складовете. Подобно изказване направи и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, който също твърди, че дървата за огрев се употребяват за пазаруване на гласове.

Междувременно стана ясно, че те са поскъпнали с 200% единствено за интервала от май до октомври. При пелетите нарастването на цената доближава 300%. Тезата за презапасяване явно не устоя, тъй като в случай че хората са се презапасили, търсене просто няма да има или най-малко не в такава степен.

Този проблем остава настрана от публичното внимание, заето с повърхностни предизборни скандалчета, разправии, прегрупирания и аритметики. А в действителност огромният скандал е, че отопляващите се на дърва посрещат зимата със боязън. Това са 1 899 226 от близо общо 3 млн. семейства у нас - т.е., съвсем 2/3. А какъв по-сериозен инструмент за печелене на избори може да има от страха?

Защо има рецесия с дървата? Според формалната информация не би трябвало да се стига до дефицит, защото прирастът е 14 млн. куб. м, а за рандеман се употребяват 7 млн. Близо половината от това количество идва от държавните гори.

Тоест, същинска рецесия няма. Има далавера с цените и политическо извиване на ръце.
 МЗХГ: Дървата за огрев нарастват поради презапасяване на популацията МЗХГ: Дървата за огрев нарастват поради презапасяване на популацията
Търговците на дърва за огрев се възползват от това, че част от популацията купува по-големи количества от нужното, което подвига цен...

За никого не е загадка, че търговията с дърва за огрев от дълго време е отвън контрола на страната. От години се приказва за дървена мафия, само че през днешния ден сякаш тя изживява своя звезден момент - страната е в рецесия, ръководството не се знае какво ще бъде, има и коронавирус рецесия, и икономическа, по тази причина в този момент е моментът да се притисне популацията да гласоподава вярно.

Каква е равносметката? Че сме хем небогати, хем потънали в пушеци от дървени печки, хем нямаме и дърва, в случай че не дадем гласа си за следващия мафиот, напиращ към властта.

В по този начин наречените естествени страни освен градовете, а и селата са от дълго време газифицирани, а в последното десетилетие - и оборудвани със слънчеви панели. А у нас по какъв начин е - все едно живеем във филм на Алмодовар, в който действителността надвишава напъните на фантазията. Този филм елементарно може да бъде преустановен, в случай че българинът реши да се разсъни, да като хване бюлетината вместо дърво и да постави завършек на мафиотското ръководство.

Може, но едва ли.

Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР