Точно, когато се създаде впечатление, че ледовете между САЩ и

...
Точно, когато се създаде впечатление, че ледовете между САЩ и
Коментари Харесай

Висш американски магистрат: ZTE и Huawei представляват риск за националната сигурност

Точно, когато се сътвори усещане, че ледовете сред Съединени американски щати и Китай могат да почнат да се топят, едно мнение, изразено от американския основния прокурор показва действителното състояние на нещата.

Уилиям Бар съобщи в прав текст, че на Huawei и ZTE не може да се има доверие, наричайки китайските компании „ опасност за сигурността “. Изказването му пристигна на фона на наложена от него възбрана на решение доставчиците на безжичен интернет в Съединени американски щати в по-слабо заселените региони да получат помощ от страната в размер на $8.5 милиарда, с цел да закупят съоръжение и услуги от двете компании. В края на ноември се чака Федералната комисия по връзки в Съединени американски щати да гласоподава решение доставчиците да отстранен и заменят оборудването, идващо от китайските компании.

В писмо до Комисията на Бар, представено от австралийския ITNews, той написа, че „ историята на фирмите, както и практиките на китайското държавно управление, показват, че на Huawei и ZTE не може да се има вяра “ и още, че „ ние не би трябвало да дадем знак, че Huawei и ZTE не са нещо друго от опасност за нашата групова сигурност, защото чрез своите дейности, те се демонстрират, че са точно това “. От двете компании към този момент не са коментирали думите на Бар. Той напомня, за обвиняванията към Huawei на американски федерални прокурори за нарушение на ембаргото, наложено от Съединени американски щати над Иран, банкови измами, възпрепятстване на следствието и кражба на търговски секрети. Конкретно ZTE пледираха невиновност по отношение на обвиняванията, че компанията е изпратила към Иран американски артикули на стойност близо $32 милиона.

Що се отнася до Комисията по връзки на Съединени американски щати, нейният ръководител Аджит Пай съобщи, че „ комисията не може да пренебрегне риска китайското държавно управление да търси метод за експлоатиране на мрежови уязвимости, с цел да прави шпионаж, да доставя злотворен код и вируси или по някакъв различен метод да компрометира сериозно значимите ни информационни мрежи “.

Това е следващия ход от страна на формалната власт в Щатите да попречи на американските компании да поръчат съоръжение от Huawei и ZTE. От Huawei подсетиха в своя отбрана по-рано тази година, че за 30 години, компанията не е била жертва на случай, обвързван със сигурността в 170-те страни, в които оперира.

Що се отнася до Вашингтон, то американците лобират нападателно техните съдружници да ги последват и да не построяват 5G мрежите си с съоръжение, идващо от Китай, изтъквайки рисковете, свързани със сигурността. И без значение от предизвестията на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, които като в тази ситуация с Германия да вземем за пример, прекрачват положителния звук, няколко огромни европейски страни към този момент отхвърлят да съгласуват проектите си със Съединени американски щати.

През май тази година, Тръмп постави подписа си под дълго чаканата изпълнителна заповед, с която се не разрешава на американските компании да употребяват телекомуникационно съоръжение от компании, които съставляват риск за националната сигурност. Сред изложените в нея точки участва и условие към министерството на търговията на Съединени американски щати да излезе с съответен проект във връзка с обстановката доникъде на октомври – нещо, което министерството към момента не е направило.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР