Точно когато изглеждаше, че на драмата с коронавируса й се

...
Точно когато изглеждаше, че на драмата с коронавируса й се
Коментари Харесай

Делта вълната идва, въпросът е само кога

Точно когато изглеждаше, че на драмата с ковид й се вижда краят, нещата още веднъж се объркаха. В момента, в който всички страни разхлабваха рестриктивните мерки с вярата в никакъв случай повече да не се върнат към тях, пристигна индийският вариант, наименуван към този момент вид Делта. Поредната епидемиологична вълна наподобява неизбежна, а въпросът към този момент не е дали ще ни сполети, а по кое време и по какъв начин. И какво можем да създадем, с цел да я избегнем или най-малко смекчим.

Според данните, предоставени от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, разновидността Делта е с 60 на 100 по-заразен от другите форми на ковид, което води до повече хоспитализации. Смята се и че леко понижава успеваемостта на имунизациите. " Смятаме, че до края на август той ще е извършител на 90% от всички случаи на Ковид-19 в Европейския съюз ", заяви директорката на центъра Андреа Амон.

С цел ограничение на разпространяването на новия вариант редица европейски страни към този момент вкараха ограничавания върху идващите пасажери от страни с високо разпространяване на разновидността Делта. Въпреки това специалистите считат, че е

единствено въпрос на време

цяла континентална Европа да бъде обхваната от него.

Потвърждават го и обстоятелствата досега.

Здравните управляващи на Германия оповестиха, че последователното понижаване на броя на новозаразените, което се наблюдаваше през последните седмици, е завършило и броят им още веднъж пораства. Здравният министър Йенс Шпан прикани хората да се имунизират и предизвести, че наесен случаите на заразяване ще се усилят.

Връзката сред увеличените нови случаи и новия вариант бе доказана и от института " Роберт Кох ", съгласно чиито данни от началото на юли разновидността Делта към този момент е станал извършител на над половината от новите заразявания. За съпоставяне същият индикатор за една седмица по-рано е 36%, а две седмици по-рано – едвам 15 на 100.

Говорителят на френското държавно управление Габриел Атал съобщи на 5 юли, че е " допустима " четвърта вълна на пандемията

още в края на юли.

" За малко по-малко от седмица епидемията се разрасна, разновидността Делта, който е изключително инфектиран, изключително обезпокоителен, набира мощ доста бързо ", изрази паниката си Атал. " Заразените с него се удвояват съвсем всяка седмица, през днешния ден повече от 30 % от инфекциите са свързани с разновидността Делта и към нас има образци, които демонстрират, че тази обстановка може да е от първите признаци за обновяване на епидемията ", сподели представителят. Наблюдавахме епидемиологичен гърмеж във Англия, който се случи доста бързо след първите предупредителни сигнали, и можем да считаме, че тези сигнали ги виждаме през днешния ден у нас, предизвести той.

Само седмица по-рано институтът " Пастьор " предизвести за допустима четвърта вълна, само че доста по-късно, през есента, в случай че актуалният ритъм на имунизация продължи.

И

в Гърция ситуацията е обезпокоително.

След като през третата десетдневка на юни броят на новозаразените бе понижен до към 400, в някои дни и под 300, през днешния ден още веднъж устойчиво надвишава броя от 1000 дневно и бързо доближава 2000. Правителството в Атина реши незабавно да върне част от ограничаващите ограничения заради внезапно повишаване на случаите, откакто бе отменило огромна част от тях с вярата тази година да получи по-добър туристически сезон спрямо пагубната 2020-а.

Успоредно с това държавното управление ускори пропагандата по акцията за имунизиране, като включи и общините в нея. Лекари от здравния съвет при премиера Кириакос Мицотакис пък разясниха пред медиите, че се чака четвърта вълна на ковид още през август.

Ханс Клуге, СЗО: Тенденцията се обърна

Ситуацията бе систематизирана от СЗО. Нейният шеф за Европа Ханс Клуге разгласи, че десетседмичният спад на новите случаи на ковид на континента към този момент е завършил и нова вълна на пандемията е неизбежна, в случай че жителите и законодателите не останат дисциплинирани. Миналата седмица броят на новозаразените набъбна с 10 %, за което способстваха по-големият брой публични прояви, пътувания и събирания, както и облекчаването на рестриктивните мерки, заяви Клуге на 1 юли.

Единственото избавление

от надвисналата заплаха е в ускоряването на имунизацията, единомислещи са специалистите, тъй като връщането на ограничаващите ограничения и на рестрикциите при пътуванията биха могли да отсрочат новата епидемиологична вълна, само че не и да я анулират. Проучвания към този момент демонстрираха, че и двете най-масово употребявани ваксини в Европа – тази на Пфайзер-Бионтех и тази на АстраЗенека – обезпечават ефикасна отбрана от разновидността Делта (но са доста по-слабо ефикасни при използване на единствено една доза).

Така че сега битката в Европа е да бъдат изцяло имунизирани милиони хора и изключително по-младите, които са получили или една, или нито една доза. Данните демонстрират, че тъкмо те за най-рисковата група за заразяване с индийския вариант. От друга страна, точно те най-масово подценяват обществената отдалеченост и демонстрират минимум предпочитание да се имунизират. Затова и държавните управления на редица европейски страни взеха решение да оферират на хората тласъци, с цел да се имунизират, в това число безвъзмездни хранителни артикули, пътешествия и ваучери за развлечение, както и томболи с награди – като паралелно с това ускоряват апелите, призовавайки жителите към отговорност и даже национализъм.

Редно е в тази обстановка да се запитаме

къде сме ние, българите,

а отговорът по никакъв начин не вдъхва оптимизъм. При приблизително равнище на получилите най-малко по една доза в Европа над 50% (в съществено потърпевшата от разновидността Делта Португалия – над 60%), у нас даже с една игла са се срещнали едвам 14 на 100 от популацията. За съпоставяне – в Русия, която изключително тежко се сблъска с новия вариант и която в последните седмици сложи безспорни върхове по смъртност от началото на пандемията, този индикатор е 17 на 100. И до момента в който професорите Кунчев и Кантарджиев изричат пред медиите спорни прогнози задава ли се нова вълна или не, надалеч по-тревожно прозвучаха думите на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш, че негативната настройка към имунизирането отличава България на фона на други европейски страни. " Явно имунизирането не е част от културата в България ", бе нерадостното й умозаключение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР