Точно година след последното обществено обсъждане на проекта за нов

...
Точно година след последното обществено обсъждане на проекта за нов
Коментари Харесай

Общината бави решението за Борисовата градина

Точно година след последното публично разискване на плана за нов обстоен организационен проект на Борисовата градина от Столична община идват спорни сигнали по кое време въпросът за бъдещето на най-големия парк ще се сложи още веднъж на дневен ред. В разнообразни групи в обществените мрежи се появиха известия, че нова среща сред жителите, администрацията и създателите на плана за Подробен устройствен план на градината е планувана за края на юни. В уебсайт, доближен до общината, за малко даже се появи анонс, че идващото разискване на проекта ще се състои на 26 юни в постройката на УАСГ. След няколко часа обаче известието изчезна. От " Московска " 33 към този момент не дават отговор на въпроса на " Сега " планувана ли е към този момент дата за рестарт на разискванията на документа.

За последно планът за Борисовата градина бе обсъждан през юни 2019 година и бе унищожен от рецензии. 

Гражданите изрекоха голям брой упреци към създателя му - арх. Атанас Ковачев, към кмета Йорданка Фандъкова и към основния проектант на София Здравко Здравков. Обсъждането на 5 юни м.г. продължи над 3 ч., а след него от регионите " Средец ", " Изгрев " и " Изток ", на чиято територията се простира градината, съобщиха, че са получили стотици писма с възражения и оферти. Най-честите претенции на жители и неправителствени организации бяха в парка да не се позволява  никакво строителство, да не се улеснява влизането с коли, както и паркирането наоколо до гората и да не се сече нито едно крепко дърво. Друг повсеместен апел бе Столична община да направи всичко допустимо да си върне земи и парцели в Борисовата градина, от които се е отказала през годините, да не позволява разгръщане на частната благосъстоятелност в парка и да възпира всевъзможни инвеститорски апетити.

Във връзка с съответни проблеми се изиска възобновяване на собствеността на къпалнята „ Мария Луиза “ и Летния спектакъл, премахване на автокъща „ Капитолия “ от общинския терен под нея и други Като крайно нетърпими бяха посочени плановете на проектанта - арх. Атанас Ковачев, за възобновяване на така наречен Климатично учебно заведение наоколо до Маймунарника, съществувало до 30-те година на ХХ век, концепцията за градеж на Музей на зелена София на бул. „ Драган Цанков “, възобновяване на ресторант „ Тенекиите “, проекта за градеж на културен център в региона на гара " Пионер " и така нататък

В предизборната 2019 година кметът Фандъкова даде обещание да се вслуша в апелите за възбрана на ненужните строителни дейности и изключително на строителството. По време на дебатите м.г. тя даде обещание персонално да внесе предложение Климатичното учебно заведение да не се възвръща, Конната база да не се мести в Ловния парк, а комплексът „ Спортна София “ да не отива на упоменатата гара " Пионер ". Фандъкова сподели още, че не е нужно и да се прави и алея в поляната до Братската могила, каквато планът също предвиждаше.

Все още не е ясно дали арх. Ковачев е взел под внимание тези претенции и ги е нанесъл в плана си. От общината през седмицата не дадоха отговор на въпроса на " Сега " кои от предложенията за промени в оферти Подробен устройствен план към този момент са изпълнени. Неясно остава и решението по отношение на различен горещ въпрос - стадион " Българска войска ". М.г. Ковачев съобщи, че планът не разрешава да се строи отвън чашата на оборудването и че реконструкцията би трябвало да е в границите на съществуващите терени. Междувременно обаче бяха подхванати няколко стъпки в посока създаване на нов стадион от страна на притежателя на държавния парцел - Министерството на младежта и спорта, и от наемателя " ЦСКА-София ". През април и май м.г. клубът показа три разнообразни плана за напълно ново оборудване. В никой от тях обаче не беше планувано по какъв начин ще се реши главният проблем пред бъдещата му употреба - наложителното създаване на авто паркинг с потенциал най-малко 1/10 от този на самия стадион (28-30 хиляди зрители). През септември м.г. стана ясно, че стопанисващото парцела държавно сдружение " Сердика спортни парцели " ЕАД е получило виза от основния проектант Здравков " за планиране на главен ремонт и реорганизация на стадион " Българска войска ". Вестта пристигна към месец преди локалните избори, които шефът на Здравков - Йорданка Фандъкова, завоюва за следващ път. Спортният министър Кралев незабавно анонсира основаването на смесено публично-частно комерсиално сдружение, което да влага в новия стадион, и то беше публично гласувано от Министерски съвет през октомври.

Учредяването на взаимното акционерно сдружение с " ЦСКА-София " не е приключено и до през днешния ден, защото единствено страната е направила своята вноска за капитала - с апортиране на самия парцел, оценен на 32,3 млн. лева За бъде приключен процесът по образуване на капитала, притежаваният от Гриша Ганчев футболен клуб би трябвало да направи парична вноска на същата стойност.

Освен бъдещето на " Българска войска ", към момента не е ясно и дали Столична община и арх. Ковачев ще се съобразят с апелите към заданието на ПУП-а  да бъдат присъединени и досегашни територии от парковата част на Борисовата градина, в които все още е разрешено да се строи- да вземем за пример " Софияленд ", промишлената зона " Хладилника ", обширна част от Ловния парк и др. 

В същото време тази пролет Столична община разпореди на общинската компания " Софинвест "  поръчка за правене на експертна оценка на терена, басейните и постройките в плувния комплекс  " Мария Луиза ". Съобщението се появи без спомагателна информация и по този начин желанията на администрацията към момента не са ясни. Все отново в заданието към " Софинвест " се посочваше, че оценителят ще би трябвало да пресметна и цената на дейностите, които биха разрешили възобновяване на къпалнята.  От години мажоритален притежател на сдружението, стопанисващо къпалнята, са компании, свързани с предприемача Румен Гайтански, прочут като Вълка.

Отново през 2020 година столичната власт се опита да прокара през общинския съвет и предложение за ремонт на централната част на Борисовата градина на стойност близо 12 млн лева От тях 8,8 млн. лева трябваше да дойдат от Оперативна програма „ Региони в напредък “, а съвсем 3 млн. - от бюджета на общината. Реновацията трябваше да обхване така наречен историческа зона- от " Орлов мост " до бул. " Яворов ", с реорганизация на Езерото с лилиите и зоната към него, възобновяване на към 30 дка алеи и бордюри, подмяната на остарели камери за видеонаблюдение с нови, доизграждане на поливната система, възобновяване на тоалетната в горната част на градината и така нататък След мощен напън от страна на жители и на опозицията обаче през февруари т.г. разглеждането на плана бе отсрочено, до момента в който тогавашният зам.кмет по екологията Йоана Христова показа точни сметки какъв брой от поисканите средства ще отидат за асфалтиране, осветяване, нови камери и така нататък Няколко седмици по-късно Христова бе освободена от кмета Фандъкова, а към този момент тематиката за новия скъп ремонт на Борисовата градина не е повдигана още веднъж.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР