Точно две години след огромния успех на Плаващите кейове, които

...
Точно две години след огромния успех на Плаващите кейове, които
Коментари Харесай

Кристо издигна пирамида от варели в Лондон

Точно две години след големия триумф на Плаващите кейове, които извадиха от анонимност малко познатото италианско езеро Изео в Тоскана Кристо Явашев се завърна с нова монументална апаратура навън – този път в изкуственото езеро Сърпънтайн зад двореца Кенсингтън, в лондонския Хайд Парк.

83-годишният нюйоркски актьор, роден в България, за пръв път излага своя творба във Англия.

„ Мастаба “ е краткотрайна статуя, състояща се от 7506 цветни варела, подредени по този начин, че да образуват плаваща пресечена пирамида. Работата по нея стартира на 3 април, формалното разкриване е през днешния ден, а ще може да се види във водите на езерото до 9 септември

Периодът съответствува с ретроспективната експозиция на Кристо и неговата муза Жан-Клод, умряла през 2009 година, която ще показа от 20 юни в близката изложба „ Сърпънтайн “ в статуи, рисунки, колажи и фотографии 6 десетилетия от артистичната продукция на фамозната двойка. Още по-мащабна и непрекъсната версия на „ Мастаба “, чиято форма е въодушевена от гробниците в ранните стадии на развиване на египетската цивилизация и каменните пейки за отдих на пътешествениците в антична Месопотамия, е била замислена от Кристо и Жан-Клод още през 1977 година за пустинята край Абу Даби, тъй че в този момент името на починалата брачна половинка на актьора също попада като създател в актуалната апаратура.

Плаващата „ Мастаба “ припомня монументалните египетски надгробни могили, строени да пазят останките на умрелите от животни, търсещи храна. Размерите й са внушителни: над 20 метра височина, 40 дължина и 30 широчина върху платформа от пластмасови кубове. Теглото на творбата е повече от 500 тона. Празните варели са боядисани в бяло, алено и синьо – цветовете на Англия, а материалите са с ниско влияние върху околната среда и частично ще бъдат оползотворени още веднъж след демонтажа на скулптурата.

Разходите по творбата са към 4,5 млн. евро и се поемат от създателя. Смята се, че напълно ще се възвърнат с продажбата на рисунки, скици, сувенири. Очаква се „ Мастаба “ да провокира величествен туристически интерес сходно на Плаващите кейове, които през 2016 година доведоха повече от 1 200 000 гости на езерото Изео в границите на две седмици. Малко по-късно обаче италианските управляващи започнаха следствие, откакто от Сметната палата оповестиха, че арт-инсталацията е финансирана непозволено.

„ Мастаба” е първото огромно произведение на Кристо навън в Лондон. Сред най-известните му планове през годините са пакетирането на Райхстага в Берлин, на Пон ньоф в Париж, „ Бягащата ограда “ в Калифорния, „ Чадърите “ в Япония и Съединени американски щати, „ Портите “ в Сентрал парк и други

Източник: monitor
Снимка: christojeanneclaude.net
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР