Точно две години след като кабинетът Борисов 3 положи клетва,

...
Точно две години след като кабинетът Борисов 3 положи клетва,
Коментари Харесай

И след Порожанов желаещи за министри все още има

Точно две години откакто кабинетът " Борисов 3 " постави клетва, 40% от състава му са сменени, само че министър председателят Бойко Борисов споделя, че " искащи към момента за министри има ".

Най-новата оставка е на министъра на земеделието Румен Порожанов, възмутил премиера с това, че забавил с десетина дни отстраняването от поста на зам.-директора във фонд " Земеделие " Иванка Багдатова - Мизова.

Борисов изиска оставката на Багдатова ненадейно вечерта на 30 април. Неясно по какъв начин министър председателят научил, че телефонният й номер стои в уеб страницата на къща за посетители в село Юндола, ръководена от локалния кмет, който пък е от Движение за права и свободи.

С оставката трябваше да бъде дозатиснат абсурдът с

непрозрачното еврофинансиране на къщи за посетители,

употребявани от доближени до властта като персонални вили, в каквото беше махленски към този момент отстраненият зам.-министър на стопанската система Александър Манолев. Случаят с Багдатова, който едвам през днешния ден получава продължение посредством отстраняването на земеделския министър, демонстрира обаче различен вид зависимости във фонд " Земеделие ", а точно - обязаност с Движение за права и свободи.

Така към този момент завършва една административна кариера, немислима без най-малкото безмълвното утвърждение на придвижването. Порожанов е дълготраен чиновник на Министерството на финансите, а името му се завърта в политиката по време на ръководството на Национална движение „Симеон Втори" - Движение за права и свободи, когато попада в управлението на холдинга " Булгартабак ". За въздействието на Движение за права и свободи в холдинга по това време е индикативен даже елементарният факт, че тогавашният вицепремиер Лидия Шулева беше принудена да подаде оставка единствено поради опита си да стартира приватизацията му.

Любопитен подробност е, че през 2005 година Порожанов е заменен в борда от Корнелия Нинова - зам.-министър на стопанската система по време на тройната коалиция. Сега точно тя приказва, че " Не подозрения, а обстоятелства има за министър Порожанов, само че

Борисов не смее да му изиска оставката.

Защо? Защото не е негов министър. Защото различен го назначи отпред на министерството с най-сериозен бюджет за " асимилиране ". И прибавя: " Има обязаност с Делян Пеевски ".

В първото държавно управление на Борисов Порожанов е шеф на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков, а през март 2011 година без конкурс е назначен за шеф на Държавен фонд " Земеделие ". Без конкурс, тъй като съгласно земеделския министър по това време Мирослав Найденов е специалист от " топ равнище " и конкурс е непотребен. През декември същата година Порожанов е атакуван във входа на блока си до момента в който се прибирал от магазина с две туби вода, Нападателите му нанасят побой и заобикалят сами. Тогавашното пояснение на властта - спрял далаверите във фонда.

Днес обаче е ясно, че далаверите не са спрели. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи ревизират плановете за къщи за посетители в селските региони " обект по обект ", а властта към този момент се чуди по какъв начин да събере от недобросъвестните надвзетото, с цел да го връща на Брюксел. Става дума за общо 746 къщи за посетители, построени по Програмата за развиване на селските региони 2007 - 2013 година с концепцията за поощряване на селския туризъм със субсидие до 200 хиляди евро за всеки обект. Освен връзките с властта, част от тях са в курортни селища с развита туристическа инфраструктура, в които насърченията за строителство на нови места за настаняване са ненужни.

Макар че днешното овакантяване на Порожанов да беше показано в прессъобщение като персонален негов акт пред премиера, самият той ни обещаваше до преди ден в противоположното - че изчаква дали оставката ще му бъде поискана. Премиерът пък до последно твърдеше, че е удовлетворен от работата му.

Мотивирайки се с проблема " Багдатова " за отстраняването на Порожанов и с избора си на дългогодишния член на ГЕРБ Десислава Танева за аграрни министър

Борисов дава предизборно знак,

че ГЕРБ лишава територии на Движение за права и свободи в ръководството в контраст на изказванията на Българска социалистическа партия за скрита коалиция. В оставащите до евроизборите десетина дни показателна ще бъде ориста на други министри, декларирали, че чакат оставка да им бъде поискана вместо просто да я подадат.

" Ясно е, че с тази серия оставки държавното управление на Борисов реализира нещо, което вършат съвсем всички държавни управления в средата на мандата – промяна на министри, " разяснява пред " Фокус " политологът Румяна Коларова. Според нея механизмът е добър, а средата на мандата - положително време. " Всъщност завършва политическата кариера на хората, за които има подозрение за корупция, посредством което се търси гарантиране на по този начин политическата вероятност пред партията ГЕРБ ", споделя Коларова, само че прибавя, че занапред следва да забележим дали министерските оставки в България ще имат този резултат, който този акт има на всички места по света – опазване и оцеляване на партията за сметка на политическата кариера на съответния министър.

Кой и за какво подаде оставка от изпълнителната власт до момента

Единствено Лиляна Павлова напусна заради привършване на функционалностите на министерството й, отговарящо за европредседателството. Седем членове на кабинета си потеглиха поради кавги или станаха изкупителна жертва в опит на потушаване на публичното неодобрение от " забележимите резултати " на ръководството. Двама - адашите Теменужка Петкова (на енергетиката) и Бисер Петков (на труда и обществената политика), подаваха оставки, само че те не бяха признати, един - Николина Ангелкова (на туризма) - се е сложила в позицията да чака такава да й бъде поискана.

Когато пет месеца след старта на кабинета падна първата оставка - на министъра на опазването на здравето Николай Петров, махленски в следствие на Би Ти Ви в покупко-продажби с компания, представляване от негов непосредствен, това беше обяснено като " невиждана медийна измислица (по Валери Симеонов), само че и с констатацията на водача на парламентарната група Цветан Цветанов законът е спазен, само че може да се разисква моралната страна. Едва ли някой от двамата тогава е очаквал каква ще е ролята на медиите и на морала в обратите на личната им политическа кариера.

Теменужка Петкова хвърли оставка поради познанството си с бизнес дамата с ползи в енергетиката Гинка Върбакова (неприета), трима министри - на вътрешните работи Валентин Радев, на превоза Ивайло Московски и на районното развиване Николай Нанков, изгубиха постовете си, с цел да утихне публичният яд след безсмислените жертви на злополуката край Своге, Бисер Петков току да бъде обречен пред хората с увреждания, само че те самите се застъпиха за него. Заради непремерени реплики към тях слезе от власт вицепремиерът Валери Симеонов. Последна преди Порожанов от Министерския съвет си потегли министърът на правораздаването Цецка Цачева откакто се разбра, че си е купила жилище на цена под пазарната. Съмненията към покупко-продажбите с жилища не се ограничиха единствено в границите на изпълнителната власт и доведоха до отдръпването на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и пратиха в отпуска ръководителя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (194)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР