Точно две години от първата копка за строителството на Национално

...
Точно две години от първата копка за строителството на Национално
Коментари Харесай

Строителството на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци – две години след старта


Точно две години от първата копка за строителството на Национално вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци (НХ РАО)* се означават през днешния ден, 29 август 2019 година. Съоръжението се построява на площадка „ Радиана “, в двукилометровата зона с следен достъп на АЕЦ „ Козлодуй “.

Две години след началото на строителството, то се извършва съгласно утвърждения механически план, създаден от консорциум от профилирани европейски компании въз основата на водещия международен опит в построяването на сходни уреди.

Изграждането на НХ РАО се прави при непрестанен деен разговор с обществеността и неправителствените организации, като националният оператор по ръководство на радиоактивни боклуци – Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “, осведоми обществено за всеки значителен стадий от плана.

Финансирането на първия стадий от Хранилището се реализира с безплатна помощ на Международен фонд „ Козлодуй “, който се управлява от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Представители на Европейска банка за възстановяване и развитие и Европейската комисия следят от близко напредъка на плана посредством собствен специфичен механизъм – мониторингов комитет, провеждан на всеки шест месеца. Финансирането се извършва въз основата на резултатите от мониторинга, съгласно подписаните грантове от Асамблеята на донорите на МФ „ Козлодуй “ и към днешна дата планът се осъществя в откритата финансова рамка.

В тази връзка изрично са неоснователни всички изказвания в общественото пространство на доктор Георги Касчиев по отношение на хода на плана, в това число за прекъсване на финансирането на НХ РАО.

Националното вместилище ще бъде екологично оборудване, построено по най-модерни модерни технологии и в сходство с най-строгите условия на Международната организация за атомна сила. С построяването на НХ РАО България ще се подреди измежду напредналите страни, които експлоатират складове за ниско- и средноактивни краткоживеещи радиоактивни боклуци и ще извърши дълга на страната към обществото за безвредно и стабилно ръководство на този вид боклуци.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР