Точно два месеца ни делят от местните избори тази есен,

...
Точно два месеца ни делят от местните избори тази есен,
Коментари Харесай

Важни подробности преди местния вот

Точно два месеца ни разделят от локалните избори тази есен, а Централната изборна комисия (ЦИК) излезе с разяснителни известия по отношение на това кои могат да гласоподават, по какъв начин може лице да се записва за гласоподаване по сегашен адрес и по какъв начин ще протича гласуването чужбина за локалния избор.  

В кои обитаеми места ще има избори за кмет на кметство?

Избори за кмет на кметство се създават в тези обитаеми места, които към датата на обявяване на Указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове дават отговор на условията от Закона за административно-териториалното устройство на Република България – имат население над 100 души с непрекъснат адрес.

Как да се записвам за гласоподаване на локалните избори 2023 година по сегашен адрес?

При избори за общински съветници и за кметове, в случай че гласоподавателят има сегашен адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното обитаемо място, може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Искането се прави документално до кмета на общината, региона, кметството или до кметския наместник или посредством електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване “ в Министерството на районното развиване и благоустройството.

Кои български жители имат право да гласоподават в изборите за общински съветници и за кметове през 2023 година?

През 2023 година в изборите за общински съветници и за кметове имат право да гласоподават българските жители, които:

са навършили 18 години към изборния ден в това число.;

не са сложени под запрещение;

не изтърпяват наказване отнемане от свобода;

имат адресна регистрация по непрекъснат и по сегашен адрес на територията на страната към изборния ден, като най-малко единият от адресите е на територията на съответната община, а в избори за кмет на кметство – на територията на кметството.

а) в избори за общински съветници и кметове на общини:

Българските жители би трябвало да имат:

и непрекъснат, и сегашен адрес на територията на общината, в която ще гласуват или:

непрекъснат адрес на територията на общината, в която ще гласоподават, и сегашен адрес на територията на друга община в Република България или:

към дата шест месеца преди изборния ден да имат сегашен адрес на територията на общината, в която ще гласоподават, и непрекъснат адрес на територията на друга община в Република България. В този случай, с цел да бъде позволен да гласоподава, гласоподавателят би трябвало да е изискал до 14 дни преди изборния ден пред съответната общинска администрация по сегашен адрес регистриране в изборния лист по сегашен адрес;

б) в избори за кметове на кметства:

Българските жители би трябвало да имат:

и непрекъснат, и сегашен адрес на територията на кметството, в което ще гласуват или:

непрекъснат адрес на територията на кметството, в което ще гласоподават, и сегашен адрес на територията на друго обитаемо място в Република България или:

към дата шест месеца преди изборния ден да имат сегашен адрес на територията на кметството, в което ще гласоподават, и непрекъснат адрес на територията на друго обитаемо място в Република България. В този случай, с цел да бъде позволен да гласоподава, гласоподавателят би трябвало да е изискал до 14 дни преди изборния ден пред администрацията на съответното кметство по сегашен адрес регистриране в изборния лист по сегашен адрес.

Къде може да гласоподава в локалните избори през 2023 година български жител с сегашен адрес отвън страната?

При сегашен адрес отвън страната българските жители не могат да гласоподават в локални избори.

Актуални данни за непрекъснат и сегашен адрес могат да се ревизират в съответните общински администрации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР