Точно 744 предприятия са гръбнакът на българската икономика. Това са

...
Точно 744 предприятия са гръбнакът на българската икономика. Това са
Коментари Харесай

744 предприятия движат икономиката

Точно 744 предприятия са гръбнакът на българската стопанска система. Това са компаниите, в които работят по над 250 души. Именно тези огромни компании дават работа на над 25% от заетите в страната, сочат данните на Националния статистически институт. 406 хиляди е общият брой на нефинансовите сдружения. От тях над 92%, или 375 хиляди компании имат до 9 души личен състав. Като в доста от тях няма нито един ангажиран служащ, а са фамилни компании, в които всички от семейството оказват помощ, прецизира в. „ Труд “.

Над 35% от най-малките компании, или 134 хиляди сдружения, работят в бранша на търговията и ремонта на коли. За големия брой на дребните търговски компании способства това, че доста хора, които останат без работа, се пробват да започват личен бизнес в тази сфера. Но не всички съумяват да се задържат на пазара. Въпреки, че приходите на хората нарастват, броят на магазините през последните години понижава, сочат данните на Национален статистически институт. Като понижава броят както на магазините за храни, по този начин и на тези за нехранителни артикули. Това се дължи както на растежа на онлайн продажбите, по този начин и на разрастването на огромните търговски вериги.

На последващо място по брой са най-малките компании в региона на професионалните действия - над 44 хиляди, като това главно са майстори, занаятчии и хора, които дават разнообразни услуги. Голям е и делът на най-малките компании, които работят в областта на хотелиерството и ресторантьорството - над 24 хиляди Сериозен е и делът на дребните компании в бранша на преработващата индустрия, като броят им също е над 24 хиляди
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР