Точно 50 години след старта към Луната на мисията "Аполо-11",

...
Точно 50 години след старта към Луната на мисията "Аполо-11",
Коментари Харесай

Частично лунно затъмнение навръх 50-годишнината от изстрелването на „Аполо 11“

Точно 50 години след старта към Луната на задачата "Аполо-11 ", на 16 юли нашият натурален сателит ще ни даде отчасти затъмнение на огромни елементи от планетата, предава Агенция Франс Прес.

Ще бъде очевидно от доста места по света (в това число и България) - Африка, в огромна част на Европа и Азия, в източната част на Южна Америка и в западната част на Австралия .

 аполо 11 Fox Entertainment Group

Лунното затъмнение е естествено събитие, при което Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия . Тогава нашият натурален сателит попада под сянката на Земята.
Днес Луната няма да се намира напълно в сянката ни, тъй че затъмнението ще бъде отчасти. Утре към 60% от забележимата повърхнина на Луната ще бъде покрита от сянката на нашата планета.
Лишена от слънчевите лъчи, Луната потъмнява и се снабдява с цвят на тухла , защото земната атмосфера отклонява алените лъчи от слънчевата светлина навътре в конуса на сянката си.

 аполо 11 Fox Entertainment Group
Частичното лунно затъмнение ще стартира в 23:01 българско време и ще доближи максимума си в 00:30 часа . Природното събитие ще завърши в 1:59 часа и може да бъде следено с незащитени очи, за разлика от слънчевите затъмнения.

Ето за какво, в случай че тази вечер не вали, безусловно се полюбувайте на красивата, оцветена в червеникаво затъмнена Луна . За нашата страна, по време на оптималната фаза, тя ще бъде на 23 градуса над южния небосвод, на фона на съзвездие Стрелец. На 7.5 градуса, на запад от нея, е Сатурн “, разясняват още от Планетариума в Смолян.

 аполо 11 Fox Entertainment Group

За да означи 50-годишния празник от излитането на първият пилотиран галактически транспортен съд от програмата Аполо на НАСА, чийто екипаж доближава и каца на Луната, National Geographic започва едномесечна стратегия, отдадена на Космоса, с двучасовия документален филм „ Аполо: Мисии до Луната “ . Филмът е продуциран и режисиран от носителя на „ Еми “ и „ Пибоди “ Том Дженингс.

Този документален филм показва нови и непоказвани аудиозаписи на основни моменти от галактическата стратегия, чиято цел е Съединени американски щати да кацнат на Луната преди 1970 година Мисиите на „ Аполо” са показани не през модерна позиция, а посредством достоверни телевизионни фрагменти, радиопредавания и филми от тези години, както и от незнайни аудиозаписи от контролния център на НАСА. Така медийните източници от епохата демонстрират един недопечен и достоверен взор по какъв начин задачите „ Аполо” са представяни на обществото.

 аполо 11 Fox Entertainment Group
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР