Точно 30 са редовните пленарни дни до края на годината,

...
Точно 30 са редовните пленарни дни до края на годината,
Коментари Харесай

1,4 милиарда от ЕС висят на косъм

Точно 30 са постоянните пленарни дни до края на годината, с които новото Народно заседание би трябвало да одобри близо 20 законопроекта, в случай че желае България да получи плануваните за 2023 година над 1.4 милиарда лева по европейския План за възобновяване и резистентност - най-сериозното по мярка финансиране от години, предопределено за промени в разнообразни области.

Изпълнението на задачата наподобява в случай че не изцяло невероятно, то мощно рисковано поради разпределението на силите в откриващия се идната седмица 48-ми парламент.

Причината, от една страна, са изискванията на Брюксел - с цел да бъдат отпуснати парите, би трябвало да се одобри целият пакет законодателни промени, освен това те не би трябвало да се отклоняват всъщност от към този момент съгласуваното с Еврокомисията. Не по-малки са рисковете, произлизащи от вътрешнополитическата конюнктура.

Заради изострените връзки сред партиите Народното събрание може въобще да не успее да проработи в точния момент, с цел да успее със законопроектите, даже при изключителни съвещания и анулация на Коледната почивка.

Или поради фундаментални разлики да не реализира единодушие за приемане на най-спорните планове, като измененията в работата на антикорупционната комисия.

Стои също и заплахата - под предлог да не бъдат изгубени евросредствата - шарени болшинства да съумеят да прокарат проектозаконите с редакции, които въпреки официално да не се отклоняват от първичните текстове, да не разрешат действителни промени.

Гласуването на ограниченията по проекта за възобновяване и резистентност ще е в конкуренция със совалките за сформиране на държавно управление и с тежките диспути по държавния бюджет за следващата година.

Обсъждането ще стартира... по-нататък

За да получи България плануваните от Брюксел над 1.4 милиарда лева, до 31 декември 2022г. управляващите би трябвало да изпълнят общо 62 цели по Плана за възобновяване и резистентност.

Те включват приемането на 21 ограничения, като се създадат промени в 16 законопроекта и одобрение на една " пътна карта " - за индиферентност във връзка с климата.

От началото на процедурата до момента София е одобрила дефинитивно единствено един от нужните планове по проекта - промени в Закона за поощряване на заетостта, утвърдени от 47-ото Народно заседание. От оставащите в този момент 16 има един, който още се написа, а останалите са на разнообразни стадии на утвърждение преди внасяне в Народното събрание.

Първото изискване за приемането на законовите промени е да има работещ парламент. Новоизбраното Народно заседание е свикано идната сряда - 19 октомври, само че ефикасната работа няма да стартира тогава.

Първият ден ще е отдаден на избор на управление, а в идващите би трябвало да бъде формиран и признат правилникът за работа на депутатите и да се образуват непрекъснатите комисии. Без комисии работата по законодателството не може да стартира.

Предходният парламент утвърди комисиите три седмици след началото си.

Този път срокът може да е даже по-дълъг, защото разпределянето на председателските места нормално е обвързано с договарянията за държавно управление и управническо болшинство, а те към този момент наподобяват мощно проблематични. Така се обрисува действителната работа да стартира във втората половина на ноември.

Всеки законодателен текст би трябвало да мине на две четения в отрасловите комисии и в пленарната зала. Между първо и второ четене текат процедурни периоди за внасяне на оферти, които могат да бъдат съкратени, само че не и анулирани.

Всичко или нищо, и без доста мърдане

Задачата на депутатите се усложнява от това, че не могат да трансформират изключително законопроектите, направени от предходното постоянно или от служебното държавно управление.

Пред " Дневник " вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов изясни, че текстовете са съгласувани с Европейската комисия и имат нейното утвърждение. " Разбира се, сред първо и второ четене законите могат да се трансформират, само че би трябвало да дават отговор на поетите задължения.

Политическите партии не могат да ги трансформират по какъвто метод си решат те ", изяснява Пеканов.

" При приемането в Народното събрание изпълнителната власт ще би трябвало да следи изкъсо дали измененията, които се оферират по законите, не ги отдалечават от сърцевината на предлагането ", уточни вицепремиерът.

Ключов подробност е, че Еврокомисията не планува ред, по който да се получава единствено част от средствата, в случай че са направени част от промените. С други думи до момента в който не бъдат направени всички заложени промени, плануваните за България над 1.4 милиарда лева няма да бъдат отпуснати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР