Точно 30 години минаха от момента, в който целият тенис

...
Точно 30 години минаха от момента, в който целият тенис
Коментари Харесай

WTA припомни чудото на Малееви и приноса на майка им


Точно 30 години минаха от момента, в който целият тенис свят заприказва за чудото на трите сестри Малееви.

Причината? Магдалена Малеева се трансформира в третата сестра от фамилията, достигнала до топ 10 на международната класация. И преди този момент, и по-късно международният тенис не познава различен подобен случай.

Съвсем справедливо на фона на постигнатото от дъщерите ѝ, през 2016-а Юлия Берберян получи специфичната премия на WTA “Джорджина Кларк ”, присъждана на майки със значителен принос в кариерите на дъщерите си.

Берберян бе треньор и на трите сестри Малееви, които между тях завоюваха общо 39 WTA трофеи.

Най-голямата Мануела доближи до номер 3 в света през 1985-а, завоюва 19 трофея в WTA тура и игра 14 четвъртфинала в Големия шлем, в това число и два полуфинала на US Open.  Тя може да се похвали и с впечатляващата серия от девет следващи години в топ 10 на годишната класация. Тя е и притежател на единствения орден за България в тениса на Олимпийски игри  бронз от Сеул 1988. Мануела има и купа от Шлема на смесени двойки – дружно с Том Гъликсън завоюваха US Open 1984.

Катерина също може да се похвали с четвъртфинали на всеки един от шампионатите от Шлема (общо 7), постигане до №6 в света и 11 WTA трофея на сингъл.

Най-малката, Магдалена, доближи до №4 през 1996-а година. Тя има 10 WTA трофеи, а най-хубавото ѝ достижение в шампионатите от Шлема бе четвъртфиналът на US Open 1992.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР