"Точно 29 години след приемането на Конституцията на Република България

...
"Точно 29 години след приемането на Конституцията на Република България
Коментари Харесай

СДС: Избори за Велико Народно събрание и нова Конституция са решението на политическата криза

"Точно 29 години след приемането на Конституцията на Република България (12 юли 1991 г.), от Съюз на демократичните сили за следващ път настояваме за нейната смяна, с цел да отговори на новите обществено-политически действителности и упованията на българите ", гласи позиция на партията.

Според Съюз на демократичните сили през днешния ден моментът е назрял повече от всеки път. А макар безспорните външнополитически триумфи на България, реализирани от десните държавни управления – участието в НАТО и Европейски Съюз и приемането ни в чакалнята на еврозоната, вътрешнополитическото напрежение и опълчване няма да доведат до нищо положително.

"Очевидно е, че жителите желаят смяна на модела на ръководство, без значение кой стои отпред на страната.

Очевидно е, че деклариралите се за опция Българска социалистическа партия, нейните производни, Манолова и представящи се за десни обединения, не могат да бъдат такава. Очевидно е, че едни нови избори за нормално национално заседание ще възпроизведат настоящия модел със същите играчи, а жителите ще получат още повече от същото. Очевидно е, че е време почтените и дейни българи, които не са част от партии, да получат опция да вземат участие действително в смяна на политическия модел, а това може да стане като бъдат определени мажоритарно във Велико народно събрание, с цел да имат думата при смяна на Конституцията.

Съюз на демократичните сили от дълги години упорства за такава смяна и сме уверени, че към този момент не може да се отсрочва ", написа още в позицията.

В Програмната декларация, призната на теоретичната Национална конференция на Съюз на демократичните сили през ноември 2018 година се споделя:

"СДС предлага на другите десни и национално виновни организации, уверени в нуждата от промяна на модела, обединителни цели, към които да се търси съдействие в следните направления:

• задълбочаване на интеграционните процеси в Европейски Съюз и НАТО, включително
– ускореното приемане на България в еврозоната и Шенген

• удвояване на приходите през идващия управнически мандат посредством
по-висок стопански напредък, посредством удвояване на Брутният вътрешен продукт за идващите 10
години и понижаване на директните и косвени налози

• реализиране на нужните промени в правосъдната система, които да обезпечат заслужено и бързо правосъдие за всеки българин

• битка с корупцията на всички равнища в институциите и държавната
администрация

•финансово-административна децентрализация, административна промяна и понижаване броя на служителите

•премахване на административните спънки за бизнеса и жителите

•прекратяване на порочната процедура за наливане на пари в
нереформирани системи, като обучение, опазване на здравето и сигурност

•въвеждане на електронно държавно управление "

Според Съюз на демократичните сили едвам с постигането на тези цели, множеството от които са вероятни посредством смяна на Конституцията, можем да приказваме за промяна на модела и един нов публичен контракт, който да подсигурява правата на жителите и да реши недъзите на настоящия парламентарен модел, плод на компромис отпреди 30 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР