Точно 24 877 метра топлопроводи за минерална вода са прекарани

...
Точно 24 877 метра топлопроводи за минерална вода са прекарани
Коментари Харесай

25 км топлопроводи за минерална вода прекарани във Велинград за последните 15 години

 26pl4005-3  15pl4001-velingrad-kmetstvo1  26pl4005-5
Точно 24 877 метра топлопроводи за минерална вода са прекарани на територията на Спа столицата на Балканите през последните 15 години. Това стана ясно от Програмата за поощряване потреблението на енергийни възобновими източници и биогорива на територията на Община Велинград, която бе гласувана на сесията на локалния парламент в четвъртък.

Според предоставените от общинската администрация данни от 2002 година досега са издадени общо 46 позволения за пробутване на водопроводи за снабдяване на минерална вода до разнообразни хотели, къщи за посетители и дребен брой публични здания. Изключение прави единствено 2006 година, през която не е издадено нито едно позволение. Справката сочи наклонност на повишаване на броя разрешителни и километрите топлопроводи през последните 3 години, което е обяснимо с обстоятелството, че Община Велинград стана собственик на две от четирите залежи с минерална вода – Каменица и Драгиново.

През 2015 година са гласувани 5 разрешителни за топлопроводи с обща дължина 2799 метра, през 2016 година разрешителните също са пет, само че дължината на топлопроводите е над 2 пъти по-голяма – 6317 метра. От началото на 2017 година са утвърдени 3 разрешителни за водопроводи за топла минерална вода с обща дължина 3883 метра. Ясно е, че огромна част от хотелите и другите обекти ползватели в квартал Лъджене желаят вода от стопанисваното от общината находище Каменица, а това доста удължава пътя на топлата минерална вода.

Цифрите са значими за всички поданици на Велинград, тъй като с изключение на с вложения те се мерят и с скъпи публични запаси: все по-големи количества минерална вода, раздадена от общината на частни ползватели и от ден на ден разкопана улична инфраструктура, която в голямата част от случаите след прокарването на топлопроводите не се възвръща по метод, който да дава отговор на стандартите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР