Точно 168 души ще могат да се възползват от социалния

...
Точно 168 души ще могат да се възползват от социалния
Коментари Харесай

Проект осигурява патронажна грижа за близо 170 възрастни от Асеновград

Точно 168 души ще могат да се възползват от обществения план " Патронажна грижа в община Асеновград ", за който Actualno.com ви заяви преди няколко дни, че се търси личен състав. Финансите, обезпечени за реализирането му, са в размер на близо 412 000 лв.. 350 000 лв. от тях са отпуснати от Европейския обществен фонд и 61 800 лв. са от национално съфинансиране. Началната дата за пускане на плана бе 01.08.19 година, като продължителността му е 16 месеца.
Всички 168 души консуматори ще са хора над 65-годишна възраст с ограничавания или неспособност за самообслужване. Те ще получават здравни и обществени услуги, психическа поддръжка и консултиране. Основната цел на плана е да се усъвършенства качеството на живот и опциите за обществено включване на хората с увреждания и възрастните, посредством услуги в домашна среда.
Патронажната грижа ще се реализира в границите на година. За задачата община Асеновград ще обезпечи подобаващи пространства, на които при нужда да бъде осъществен ремонт. Ще се закупят също съоръжение и обзавеждане. Ще бъдат наети екип от експерти - медицински сестри, домашни санитари, обществени служащи, психолози. Предвидено е образование и поддръжка за личния състав. Проектът се извършва по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”, процедура „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2 ”.
Междувременно, започва и банкет на документи за включване в механизма " персонална помощ ". Могат да аплайват хора, които имат потребност от поддръжка, както и искащи да станат персонални асистенти. Споменатата помощ може да се употребява до 31.12.20 година Ползвателите на персонална помощ са: лицата с или без право на непозната помощ и избрани 90% или повече трайна понижена продуктивност или тип и степен на увреждане; децата с право на непозната помощ с избрани 50% и над 50 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност.
Личен помощник пък може да бъде всяко дееспособно лице , което не е сложено под запрещение; не е осъждано за съзнателно закононарушение от общ темперамент и по отношение на него не са налагани ограничения за отбрана по Закона за отбрана от домашното принуждение на ползвател на персонална помощ.
Документите на искащите ще се одобряват в постройката на Домашен обществен патронаж, в Асеновград, на бул.,,България “ №25.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР