Точно 1660 преподаватели в образователната система в област Пазарджик в

...
Точно 1660 преподаватели в образователната система в област Пазарджик в
Коментари Харесай

Задава се криза за учители в Пазарджик

Точно 1660 преподаватели в просветителната система в област Пазарджик в идващите 10 години  ще навършат пенсионна възраст. На процедура това са съвсем половината от всички учители, чийто брой сега е 3461. Тази тревожна наклонност се следи и на национално равнище. Това заяви за " Пазарджишка Марица " Валентина Кайтазова, шеф на Регионалното ръководство по образованието в Пазарджик. В момента 788, т.е. по-малко от 1/4 от учителите в района, са на възраст под 40 години. Други 1010 са сред 45- до 50-годишни. Статистиката демонстрира още, че и в област Пазарджик учителската специалност е доста феминизирана. Едва 1/3 от преподавателите са мъже. 

Попитахме Валентина Кайтазова преодолима ли е очертаващата се рецесия за учители в региона, а и като народен проблем. Началничката на РУО - Пазарджик е на мнение, че казусът може да се преодолее, като се направи специалността по-привлекателна.

Всъщност страната към този момент предприе някои стъпки в тази тенденция. Заплатите на педагогическите чиновници през последните години се увеличаваха два пъти, напомни Валентина Кайтазова. В момента младшите учители стартират  с 760 лв. стартова заплата. Старшите учители получават по 792  лева. По думите на Кайтазова, като цяло на всички места в системата има опция за кариерно израстване. 

По силата на на разпоредба 12 на Министерството на образованието и науката насъбраният педагогичен стаж не е най-важният индикатор какъв брой добър е един възпитател и няма да е определящ за неговото възнаграждение и място в учебната подчиненост. Преди него се подреждат: насъбраните,,кредити ” (часове допълнително обучение), добитата професионално-квалификационна степен и насъбраните точки, които педагогът ще събере от извършената му атестация.

Освен това съветваме и шефовете да назначават младежи, добави Кайтазова. 
Всички младши учители при назначение получават педагогическа поддръжка от тези с по-голям стаж. Те се водят стажант-учители и имат собствен ментор, който да им оказва помощ и да ги вкарва в специалността. 

Обмисля се и преподавателите, които работят отвън обитаемото си място, да получават   спомагателни средства за квартира или за пътни. В момента се изплащат пътни на учители, които от по-големите обитаеми места отиват да работят в по-малките.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР