Точно 14 години след едно от най-знаковите убийства у нас

...
Точно 14 години след едно от най-знаковите убийства у нас
Коментари Харесай

14-години по-късно: Разстрелът на Георги Илиев – много версии, малко доказателства

Точно 14 години след едно от най-знаковите убийства у нас – на шефа на “ВАИ-Холдинг” Георги Илиев, към момента има повече въпроси, в сравнение с отговори. За разстрела на наследника на империята ВИС има единствено версии кой е поръчителят, само че не и доказателства.

Смъртоносен патрон застига 39-годишния Георги Илиев на 25 август 2005 година в едно от обичаните му заведения “Буда бар” в Слънчев бряг. Тогава той е в приповдигнато въодушевление след успеха на футболния му тим “Локомотив” (Пловдив) над ОФК-Белград от първия прелиминарен кръг за Купата на УЕФА, който се игра в Бургас.

Във съдбовната вечер Илиев взема решение да отпразнува положителната игра на тима му в “Буда бар”. Сяда в сепаре, което постоянно било непокътнато за него и компанията му. Малко пред 23,30 ч се обажда по телефона на Емил Наков, който е изпълнителен шеф на “Локомотив”. Илиев се изправя и постепенно крачи из бара, до момента в който приказва.

Босът на ВАИ-Холдинг споделя на Наков да разгласи по-високи награди за играчите на тима и да предложения тима в “Буда бар”. Веднага щом понечва да седне, се хваща за гърдите и се свлича на земята. Снайперист го улучва, макар многочислената защита на Илиев. Куршумът е попаднал съвсем до сърцето и е раздрал съществени кръвоносни съдове.

По-късно излиза наяве, че по телефона Илиев упорства с отбора да бъде и Наков, който в последно време избягвал банкети и празненства.
“Хайде бе, отпусни я тази душа. Няма за по кое време.

Ела да празнуваме”, са последните думи на Георги Илиев, свидетелства Емил Наков. “След това внезапно спря да приказва. Чуваше се блъсканица в слушалката. Затворих и го набрах още веднъж, само че никой не вдигаше. Десетина минути по-късно разбрах какво се е случило”, спомня си по-късно Наков.

Първоначално криминалисти считат, че килърът е стрелял от покрива на някои от околните хотели. Огледите обаче не откриват нищо. Три дни след изтезанието е открита пушка в зелен плет към хотел “Хризантема”.

Оказало се, че тя е “Аншуц”, 22-и диаметър. Години след покушението служители на реда стигат до хората, които са я внесли у нас законно. След това тя е препродавана няколко пъти и в един миг следите й се губят.

След разстрела проверяващите работят по десетки версии за убийството на боса на ВАИ-Холдинг. От спор при систематизиране на територии на незаконен бизнес, през война за завземане на терени по морето и даже за персонален спор. На няколко пъти следствието бе прекратявано, след което бе възобновявано поради нови данни.

Засега една от главните версии е, че изтезанието е поръчана от перничанина Васил Арарски-Райко Кръвта.

Райко Кръвта – мъртъв, само че обвинен

Според събрани от криминалисти данни и свидетелски показания станало ясно, че сред Илиев и Кръвта имало спор. Шефът на ВАИ-Холдинг подозирал перничанина, че е разстрелял положителния му другар Васил Горчев-Кьоравия. Той е погубен с патрон в главата на 20 януари 2005 година в центъра на Благоевград.

Според разнообразни клюки дни преди покушението, един от най-приближените на Кръвта му се оплакал, че Горчев желае 400 000 лв. от продажба на дрога, другояче ще го ликвидира. Това ядосало перничанина и той взел на мушка Кьоравия. Два месеца по-късно Георги Илиев привикал Кръвта. Твърди се, че на тази среща Райко бил грубо потиснат и заплашван.

Тогава 35-годишният перничанин решил да отмъсти, тъй като се изплашил, че може скоро да е мъртъв. Свидетели твърдяли, че Кръвта и негови хора прекарали съвсем цялото лято на 2005 година в региона на Слънчев бряг, с цел да изучат навиците на Георги Илиев. Все още обаче няма изясненост кой тъкмо е изстрелял патрона.

Райко Кръвта е погубен на 13 октомври 2005 година, пред хотел “Струма” в Перник.

Версията за спор сред Кръвта и Илиев заяви през 2013 година и тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Светлозар Лазаров. Той го направи след арестите на така наречен тайфа “Килърите 3”, в която бе и бащата на Кръвта – Васил Василев-Бай Васо.

“Има лица, които не са сред живите и ще ми е мъчно да ги разисквам. Има оперативни данни, които свързват групата с убийствата на Георги Илиев и Васил Горчев. Връзката сред “Килърите 3” и убийството на боса на “ВИС-2” Георги Илиев съществува в кориците на делото”, разгласи тогава Лазаров.

В последна сметка през май 2017 година бащата на Райко Кръвта получи присъда от 7 година за началник на “Килърите 3”. Най-довереният му човек Милчо Петров-Чироза – 20 години за убийството на перничанин. В присъдата против тях не стана дума за покушението против Георги Илиев.

Така, макар свидетелски показания и събрани нови данни, следствието по това “студено досие” си остава към момента без стоманени доказателства и е против незнаен причинител.

Смърт През 10 години
Брат му премахнат на път за ресторант „ Мираж”

Братът на Георги Илиев – Васил, бе разстрелян 10 години по-рано. Основателят на групировката ВИС, прекръстена по-късно на ВАИ Холдинг, бе покосен от патрони на 25 април 1995 година

30-годишният някогашен герой отивал към обичания си ресторант “Мираж” в столичния кв. “Емил Марков”. Бил зад кормилото на сребрист “Мерцедес”, само че се движел постепенно по ул. “Никола Каменов”, защото по нея имало доста дупки.

В този миг пред колата изскочили убийци и разкрили пукотевица. Илиев издъхва на място.

Доста време след разстрела покрай мястото на покушението е открит картечен револвер “Заги” без номера. До ден сегашен убийството е неразкрито, а версиите се рояха една след друга. Смяташе се, че Илиев е премахнат от спецслужбите, от свои хора, от съперници или от чужденци, поради провалена договорка с нефт.

След гибелта му групировката ВИС е наследена от брат му Георги. Той съумява да я развие, стартира и да легализира огромна част от активността. Навлиза в съвсем всички сфери на бизнеса. След гибелта на Георги Илиев обаче холдингът е накълцан на дребни компании, които се управляват от доближени до тогавашната формация. Дори обичаният на висаджиите ресторант “Мираж” неотдавна бе опустошен.

Източник: Труд
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР