Точно 10 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже

...
Точно 10 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже
Коментари Харесай

Спасиха кръста от водите на Тунджа

Точно 10 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагазиха във водите на река Тунджа. Стотици са феновете на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени от Отец Димитрий от църквата „ Свети Архангел “. Оттам шествието с тъпани и национални хора потегли към Черковския мост на река Тунджа, оповестява „ 24 часа “.

Мъжете пеят песента „ Залюбиела е Василка “.

По традиция в студените води на реката първо влизат локалните калоферци, а по-късно и искащите от гостите.

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, само че са задоволително студени, да пречистят и калят смелчаците.

Минути по-късно кръстът бе избавен от водите на река Тунджа. Ритуалът бе осъществен до Черковския мост на реката под възгласи „ Българи, юнаци “.

След спасяването на кръста, той бе даден на най-малкия участник в мъжкото хоро. Тук „ избавяне “ на кръста на Йордановден не се прави по този начин, както по другите краища на България, само че и по тази причина Калофер е особено място в този ден – калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. След изваждането на кръста всеки искащ ще може да го допре и целуне за здраве.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР