Точният брой активи, за чиято евентуална продажба говорят Exxon и

...
Точният брой активи, за чиято евентуална продажба говорят Exxon и
Коментари Харесай

Repsol води преговаря да купи активи на Exxon в Мексиканския залив

Точният брой активи, за чиято възможна продажба приказват Exxon и Repsol, към момента не е явен

Испанската петролна компания Repsol води договаряния за придобиването на някои дълбоководни активи в американската част на Мексиканския залив на Exxon Mobil. Сделката е на стойност към 1 милиарда $, оповестяват трима източници на Reuters.

Сделката

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сделката ще бъде от изгода за проектите на Exxon за ускорение на продажбите на активи, защото компанията се стреми да събере пари в брой, с цел да обезпечи средства за акционерите и да финансира по-големи планове. Освен това растежът на цените на петрола сега подтиква фирмите в бранша да купуват такива активи.

Според източниците на организацията не е несъмнено, че съглашение ще бъде реализирано и че договорката ще бъде подписана. Пречка за това е нуждата тя да бъде утвърдена от сътрудниците, които може да имат преференциални права за закупуването им.

Официални представители на Exxon и Repsol са отказали коментар пред организацията.

Прехвърлянето на активи

Exxon стартира да разпродава активите си в Мексиканския залив предходната година по съвет на консултантската компания JPMorgan Chase & Co. Компанията е пуснала на пазара девет актива. Те включват нейния дял от 50% от огромното нефтено находище Джулия, което към момента действа, както и 9.4% от находището в Хайделберг и 23% от находището на петрол и газ Lucius, като и двете в този момент се експлоатират от Occidental Petroleum.

Точният брой активи, за чиято възможна продажба приказват Exxon и Repsol, към момента не е явен.

Перспективи

Базираната в Тексас Exxon избра да се концентрира върху обещаващите офшорни региони като Гвиана и Бразилия и на брега в Пермския басейн на Тексас и Ню Мексико. Главният изпълнителен шеф на компанията Дарън Уудс заяви по-рано тази година, че компанията цели да набере 15 милиарда $ до 2021 година от продажба на активи.

Най-голямата енергийна компания в света съобщи, че предходната седмица е провела извънредни диалози с Var Energi по отношение на норвежките си активи, което удостоверява новината, че сдруженията са покрай договорка за 4 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР