Точковата система, по която ще се оценяват хората с увреждания,

...
Точковата система, по която ще се оценяват хората с увреждания,
Коментари Харесай

И възрастта ще е от значение дали човек с увреждане взема личен асистент и за колко време

Точковата система, по която ще се правят оценка хората с увреждания, ще се промени, с цел да е по-обективна. Затова от 1 април се вкарва и коефициент съгласно възрастта на хората с увреждания, с цел да няма ощетени, стана ясно след вчерашното съвещание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, написа в. " 24 часа ".
Точковата система ще се прави от обществени чиновници и ще съдържа категории с въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4. Общият брой точки, които може да събере един неработоспособен, е 204. Тези точки ще се умножават по коефициент съгласно възрастта. За децата до 12 години той ще е 1,556.
Според резултата, който се получава, ще има 4 разновидността. В първия вид съответният човек ще има персонален помощник до 15 часа на месец. При втория вид часовете стават 42, а при третия - до 84. Максималният брой часове - 168, ще е за хората в най-тежко състояние.
За идващите две години ще важат още 2 условия - възрастните претенденти за персонален помощник да са с над 90% увреждания с право на непозната помощ, а децата - с над 50% с право на непозната помощ.
Въпросите в анкетата за установяване на степента на увреждане включват от това до каква степен хората могат да се обслужват (да се къпят, готвят, да употребяват битова техника), до движат ли се сами - плюс, несъмнено, възрастта. Освен това част от питанията са прецизирани, тъй като в първия вид имаше да вземем за пример въпрос дали човек с увреждане може да отиде самичък до банката. " Едно дете с увреждане не върви в тези институции и надлежно щеше да получи 0 точки ", уточни Веска Събева от национално представителните организации на хората с увреждания.
Прилагането на самостоятелната оценка би трябвало да стартира от 1 април. След 3 месеца ще се направи разбор и в случай че е нужно, ще се поправя самостоятелната оценка, изясни общественият министър Бисер Петков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР