Точен брой колко са паметниците от комунизма у нас няма,

...
Точен брой колко са паметниците от комунизма у нас няма,
Коментари Харесай

Трябва ли да се събарят соцпаметниците?

Точен брой какъв брой са паметниците от комунизма у нас няма, само че сигурно са хиляди. Няма село без най-малко един бюст на локален воин и звезда от това време.

Най-известните паметници провокират плевел спор в обществото още след рухването на социализма. Един от тях е съборен през 1999 година - мавзолеят на комунистическия началник Георги Димитров. Да, разрушаването му е лишило три гърмежа, шест дни и доста насмешки... само че към този момент го няма.

Друг противоречив монумент е този до НДК - прочут с доста обидни имена, той е в окаяно състояние от години. Даже още от деня на откриването си през 1981 година, когато плочи от облицовката са паднали. Не били залепени добре, бързало се всичко да бъде намерено в период. А и самият Тодор Живков не бил изключително впечатлен и даже се е открекъл от него. Очевидно полупроводниците към момента не са съумели да станат цели проводници.

Паметникът „ 1300 години България ” пред НДК отива в историята (ВИДЕО)

По самодейност на Людмила Живкова, паметникът е построен за навършването на 1300 години от съществуването на българската страна.
Монументът пред НДК е повдигнат на мястото на почетните мемориални плочи на първи и шести полк, отстранени през 1977 година Това е и повода жители да желаят премахването на настоящия монумент " 1300 години България " и да желаят възобновяване на остарелия образ на мястото.

Варненец направи музей на соца (СНИМКИ)

За паметника на Съветската войска в центъра на София въобще да не приказваме. Неодобрението към него е огромно, тъй като уважава паметта на Червената войска. Същата, която води до идването на тоталитарния режим у нас.
Затова и през 2011 година осъмна с нарисувани комикс герои върху фигурите на бойците с надпис " В крайник с времето ". Две години по-късно беше обагрен в розово с опрощение към Чехия за окупацията през 1968 година През 2014 пък имаше надпис " Слава за Украйна " в поддръжка на антиправителствените митинги в страната.

Българин в чужбина желае да реставрира паметника пред НДК (СНИМКИ)

А би трябвало ли да се събарят паметниците от комунизма? Вижте гледната точка на двете страни във видеото на канала ПатриотичНО!
  По тематиката Интелектуалци против концепцията паметникът пред НДК да се демонтира или мести
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР