Тоалетна хартия, варива, сапун, консерви и дезинфектанти - заради епидемията

...
Тоалетна хартия, варива, сапун, консерви и дезинфектанти - заради епидемията
Коментари Харесай

Психология на страха: какво ни кара да се презапасяваме?

Тоалетна хартия , в арива, сапун , консерви и дезинфектанти - поради епидемията от ковид тези артикули бяха безусловно разграбени в магазините. Само суматохата ли кара хората да се презапасяват? Вижте изявлението на професор Анди Яп , обществен психолог в INSEAD в Сингапур, в:

Професор Яп*, за какво някои хора се втурват да пазарят под паника?

Коронавирусът е незабележим зложелател. А когато човек не вижда своя зложелател, губи възприятието си за надзор. Онези, които имат чувството, че контролът им се изплъзва, се пробват да компенсират това по различен метод. Пазаруването е точно такава процедура, която ни разрешава да си възвърнем възприятието за надзор.

Това значи ли, че в случай че в този момент отида в супермаркета и напазарувам, ще се опасявам по-малко от ковид?

Нашите проучвания демонстрират, че хората, губещи чувството си за надзор, стартират да купуват артикули, за които се допуска, че могат да оказват помощ за решаването на проблемите, станали причина за това те да изгубят възприятието си за надзор. С други думи: в случай че се страхувате от вируса, стартирате да се снабдявате с неща, които да ви попречат да се разболеете. Ето за какво хората купуват маски и дезинфектанти. Или почистващи препарати, с които да поддържат чисти домовете и офисите си.

Искате да кажете, че няма значение дали тези ограничения са ефикасни или не. Просто ще се усещам по-добре и по-сигурен като си купя нещо?!

Да, тъкмо по този начин.
 извършване на покупки БГНЕС
Понеже споменахте за изследванията: какви научни проучвания сте правили по отношение на страха, суматохата и метода, по който хората реагират в такива обстановки? 

Преди към три-четири години искахме да разберем какво тъкмо се случва, когато хората изпитват боязън и стрес. Тогава открихме, че до този миг не е проучен един главен детайл, който съпровожда тези чувства - а точно смисъла на контрола или чувството за загуба на надзор. Така организирахме поредност от опити в супермаркети и в лаборатория. Установихме, че хората, които губят чувството си за надзор, купуват по-функционални артикули, т.е. такива, които им оказват помощ в решаването на дадени проблеми. Преди всичко това са артикули, посредством които те съумяват още веднъж да си възвърнат контрола.

Ако контролът е толкоз значим за хората, изключително в моменти на рецесия, какво бихте посъветвали хората, за да възстановят чувството си за надзор?

Най-напред ви би трябвало информация - би трябвало да разберете какво се случва, какво съставлява този вирус, по какъв начин бихте могли да се болестите и по какъв начин можете да се лекувате. Но бих посъветвал хората да не прекарват прекалено много време в обществените мрежи, тъй като те съставляват един тип ехо-стаи. Една от аргументите за паническото извършване на покупки е, че хората виждат фотоси и видеоклипове на други хора, които купуват тоалетна хартия и други артикули, които вследствие на това стартират да липсват в магазините. Такива гледки и различен път са пораждали истерично извършване на покупки по целия свят. По време на епидемията от ТОРС, която съставлява сходна вирусна зараза, нямаше чак такава истерия. Хората пазариха по-умерено, тъй като тогава към момента не съществуваха тези ехо-стаи и хората не бяха нахлули всеобщо в тях.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР