То всеки може да си говори всичко, нали е демокрация?

...
То всеки може да си говори всичко, нали е демокрация?
Коментари Харесай

Демокрацията е манталитет

То всеки може да си приказва всичко, нали е народна власт? Може да каже каквото си желае. Така дежурният от избран полицейски сектор отговори още в първия ден на новата година на мои съответни въпроси по публично важен случай, за който търсех информация и изясняване.
30 години преход и в България още очевидно всеобщо битува мисленето, че демокрацията е някакъв билет всеки да прави каквото си желае и никой да не му търси сметка, изключително в случай че сметката може да пристигна на адреса на търсещия я. Не че е изненада, само че всякога, когато се сблъскаш челно с това, провокира удивление – най-малко в моите очи. Вече 13-та година сме в Европейски Съюз, съвсем няма хора, родени след 1989 година, които да не се ходили в Западна Европа, да не са видели по какъв начин работят нещата там, обаче манталитетът ни остава този отпреди 89-та година – и остава най-вече в институциите ни!
Абсурдно е да молиш орган на реда да обясни дадена обстановка и отговорът да е " но то всеки може да си каже каквото си желае " и нищо друго! Такъв отговор е подобаващ за кръчмата, не за служител на реда на работа, чиито служебни отговорности са да поддържа връзка и с медиите, когато потърсят информация. Защото изрично НЕ Е народна власт да приказваш каквото си искаш, когато то не съответствува с обстоятелствата. Това си е чисто и просто основаване на илюзия – дали тъй като не знаеш нещо, дали преднамерено, към този момент е обособен въпрос. Но щом орган на реда не оказва помощ да не се основава илюзия, не прави вменените от обществото му отговорности и това си остава не просто непорицано, а процедура, защо въобще приказваме? Ах, да, за това какъв брой е било хубаво в България, тъй като сме си купили 8 F-16. А водата към този момент даже почва да не тече...
И ще продължава да е по този начин, до момента в който не осъзнаем, че демокрацията не е всеки да си приказва каквото си желае – това е първата крачка към ситуацията всеки да си прави каквото си желае. Само че " народна власт " значи " народовластие ", а с цел да може да даваш и упражняваш власт, би трябвало да можеш да носиш отговорност, изключително когато си орган на властта, какъвто е полицията и каквито са служителите на реда - всеки един човек с униформа. Защото демокрацията е работеща система единствено когато се съблюдават и правата, и отговорностите, които имаш като жител, като орган, като институция. Иначе всеки си прави каквото си желае, а това - е това са последните 30 години в България!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР