То цели да ускори затоплянето в отношенията между двете съседни

...
То цели да ускори затоплянето в отношенията между двете съседни
Коментари Харесай

Ердоган на историческа визита в Гърция

То цели да форсира стоплянето в връзките сред двете прилежащи страни, които обаче не престават да бъдат белязани от дълбоки разногласия, показва Агенция Франс Прес.

По време на двудневната публична аудиенция - първата на турски президент в Гърция от 1952 година насам, Ердоган ще се срещне в Атина с гръцкия си сътрудник Прокопис Павлопулос и с премиера Алексис Ципрас, а по-късно ще посети мюсюлманското малцинство в Тракия.

Турция и Гърция, които дружно се причислиха към НАТО през 1952 година, са основни фактори по редица значими районни въпроси като мигрантската рецесия, а също и договарянията за наново обединяване на Кипър.

"Ние се надяваме, че това посещаване ще разреши развиване и подсилване на връзките ", съобщи в сряда представителят на турския президент Ибрахим Калън.

След десетилетия на бурни връзки, които за малко щяха да доведат до въоръжен спор през 1996 година, двете страни започнаха интервал на разведряване, чието начало бе сложено през 1999 година благодарение на Атина за Турция след пагубното земетресение в Истанбул.

Двете страни в този момент си сътрудничат в съглашение сред Анкара и Европейския съюз за въздържане на всеобщата миграция към Европа през Гърция. Въпреки релативно топлите връзки сред Атина и Анкара през днешния ден, сред двете страни не престават да съществуват дълбоки разногласия, в това число за въздушното пространство и границите на континенталния шелф в Егейско море, за ситуацията на мюсюлманското малцинство в Северна Гърция.

Освен това Турция упорства за изгонване на осем турски военни, намерили леговище в Гърция след осуетения опит за прелом на 15 юли 2016 година Искането за екстрадиция бе отхвърлено от гръцкото правораздаване през януари, което провокира гнева на Анкара.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР