То разказва още, че да се простят с нея по

...
То разказва още, че да се простят с нея по
Коментари Харесай

Голяма Богородица Е! Честито На Именниците! Ето Какво Повеляват Традициите!

То споделя още, че да се простят с нея по чудноват метод, водени от Светия Дух, всички апостоли, които проповядвали на разнообразни места, се събрали при нея, с цел да се простят. Църквата учи, че молитвите на Богороица за нас, християните, са доста мощни. Затова, вярващите се обръщат в сложни моменти към нея.

Народът назовава 15 август Голяма Богородица за разлика от Малка Богородица на 8 септемви, когато се отбелязва Нейното раждание. Според традиция след литургията в храмовете се прави така наречен възношение – въздигане на хляба, именуван панагия, което от гръцки значи пресвета. По време на този обред свещеникът издига високо в ръцете си самун и споделя благодарствени молебствия към Пресвета Богородица от името на всички правилни. Този ден се уважава както от православните, по този начин и от католиците. По дългогодишна традиция в България на Голяма Богородица, само че по остарял жанр на 28 септември, са ромските сгледи на моми. Едно от местата, където се събиат роми от цяла България, с цел да покажат дъщерите си, станали към този момент моми са задомяване, е край Бачковския манастир.

Счита се, че празникът " Успение на Пресветата Богородица " е открит от Апостолите. Разказите за чудесното въодушевление в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век; за него загатват блаж. Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на тези разкази. Денят на празнуване на успение е открит от император Маврикий (592-602). Блажената кончина на Света Богородица е прославена в каноните на св. Козма Майумски и св. Йоан Дамаскин. От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два антични поста: в миналото едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други - преди Успение на Пресветата Богородица. Константинополският събор, призован през XII век, по времето на патриарх Лука, дефинира, всички християни да съблюдават Успенски пост - от първи до петнадесети август. Празникът продължава девет дни; неговото отдаяние се прави на 23 август.

Имен ден честват всички с имената: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав, Преслава, Деспина
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР