То не бяха ПР-предавания, разговори и рекламни клипове. То не

...
То не бяха ПР-предавания, разговори и рекламни клипове. То не
Коментари Харесай

Майната му на платения патриотизъм! Иван, Андрей, ”Фермата” и балъците

То не бяха ПР-предавания, диалози и рекламни клипове. То не бяха патриотични, сълзливи и превъзбудени участия на продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов по утринни, обедни и вечерни блокове.
Ами интервютата с някои от участниците в новия сезон на реалити шоуто „ Фермата “? Направо смазаха турските и индийските сериали. Сълзи, сополи, въздишки и високопарно-празни глупотевини. Ах, ние патриотите. Ах, благото Отечество… Верно е доста благо, щом търпи сходна насмешка. Прибрали продуцентите едни яки пари, само че да упорстват целокупният български народ да се просълзява на патриотичните им напъни – е безсрамие.
Симпатични мъже като прославения гимнастик Йордан Йовчев и някогашният спортист и сегашен предприемач Ивайло Караньотов, ще вземат участие в шоуто и това, съгласно Иван и Андрей би трябвало да налее адреналин в изтормозения от произшествия, неистини и корупция фен.
Хайде да сме най-малко за малко откровени. Повечето участници в сходни формати са там поради парите. Някои са в усложнение, други имат потребност от още. И популярност търсят, несъмнено. Хонорарите са великодушни, а за елементарния човек – фантастични. Пазят ги обаче в загадка. Тайна са и парите, които получават Иван и Андрей, както и контрактувания дял от рекламите по време на излъчването на формата. Супер секретност. Но не са загадка пенсиите на вуйна Стефка и бай Димитър, които би трябвало да подвигат рейтинга. Техните пенсии са известни: 200 - 250 лв.. И нямат огромен избор пред телеекрана: в случай че сменят канала с фермата, попадат напряко на Биг Брадър. Или на "среща " с Цветан Цветанов...
За този сезон на „ Фермата “ продуцентите са заложили на патриотизма. Съединение, - подвигат пушилка те! Обединение! На всички българи! Не единствено в родината, само че и по света! Страшна работа. Къде е Ботев да възпее тез титани на родолюбието? Къде е Левски, да тръгне още веднъж из страната? Щото, нали, гранде юнаци са се нароили!... Платени, платени, но го докарват на истински будители. Ако не си си проглеждал скоро диоптрите, де...
Иван и Андрей са прави. Турят стръвта с „ патриотизма “ и който се хване – хване. Балъци - колкото искаш. Някакви хора ще режат дъски, ще месят пити, ще пият ракия, ще реват, ще се джафкат, ще се заканват, ще се опипват. Както написа в сюжета. Кой им диктува репликите и по кое време да се вълнуват или смеят – загадка. Който проговори остава без хонорар и отива на съд. Такива са разпоредбите и всеки си е турил подписа.
Бутафорното шоу в издигнатата плантация за шоуто – идва. Шараните да налапват кукичката.
А в случай че въпреки всичко желаете нещо същинско, то би трябвало да наподобява по този начин. Научаваме, че великият гимнастик Данчо Йовчев се е заселил в изоставено село и отглежда овце. Там го намират пратениците на земеделския министър и желаят да му избият животните, само че той ги брани по всевъзможен начин, тъй като са здрави, а не чумави. Буни и други стопани да сторят същото. Данчо излиза победител в тази война с бездушния служител. Примерът му последват и други българи. Едни се заемат с кози, други с коне и така нататък Няма потребност да се гиздосват с потури и с калпаци – може и по дънки. Възраждат се естествено чистите мляко, сирене, кашкавал. Не в някакво шоу, а там, на село.
В прилежащото село, ти да видиш, се оказва, че дошъл Йвайло Караньотов. Там той провел работилници за остарели български занаяти. По европрогарама, извоювана почтено. Събрал майстори, продават създаденото у нас и в чужбина.
Това би било почтено. От шоуто "Фермата " никой няма да поеме към селата - нито от участниците нито от феновете. Със сигурност обаче някои ще се замислят, по какъв начин и те да се докопат до хонорарите.
Иван и Андрей от дълго време пробват да трансфорат патриотизма в платинена карта. Не е неприятно, само че единствено в случай че не се минават избрани граници. Разветият от тях трикольор при всяко повторение на думата "патриотизъм " е прекрачване на границата. Измислената от тях масовка по кръщаване на бебета и деца - също. В историята ни няма сходно събиране. Подобна повсеместност експлоатираше преподобният Муун, който бракосъчетаваше хиляди познати и непознати на игрища. За което бе именуван „ ловджия на изгубени души “.
Находчивите наши продуценти не стопираха дотук. Решиха да употребяват и тематиката „ Македония “, както и балканската такава. Това не става без солидно финансиране. И да питаме от кое място идва то, няма да ни кажат или ще отрекат. Горчивият усет идва от предозирането.
И тъй като ще се изсипят упреци, че е елементарно да се подлага на критика, а мъчно се прави нещо, ще река едно-две неща. По времето на Хитлер, режисьори, продуценти и артисти, много професионално снимат филми за живота по села и планини. Хора, облечени в национални носии театралничат с крави, бидони с мляко и масло. Тези филми се излъчват като кинопрегледи. Прожектират се и на игрища, където се събират стотици хиляди "заклети патриоти ".
При режима на Сталин не е по-различно. Колхозници се усмихват от плакати, краварки чупят върхове, миньори изкопават цели вагони за час. Хиляди млади патриоти вземат участие в спартакиади.
Тези двамата са говорили за напредък и национализъм повече от останалите.
Подем на една нация, народ или общество има тогава, когато ръководството на страната слага ползите на обществото и обособения жител над ползите на кръгове и партии. Когато стопанската система пораства действително, а не по стъкмистика. Когато Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и службите съблюдават закона и пазят правата на хората. Когато културата ражда заслужен артикул, а не се навежда пред ВеждиРашидовци и АнтонДончевци. Българският лев е бил златен и конвертируем, когато е имало същински напредък. Съединението, както и Независимостта са плод на подобен напредък. Априлското въстание, Левски, Караджата, Раковски, Ботев - са рожби на подобен напредък. Стамболова България е рожба на същински напредък.
Ако вместо да пресмятат хонорарите за шоу-проекти Иван и Андрей бяха снимали какво се случва по селата във Видинско, Монтанско, Плевенско, Търговищко, Шуменско, Разградско, Русенско и прочие, щеше да е се получи нещо свястно. Ако бяха запечатали разкази и облици на насилваните и ограбвани българи там, които не плантация, прасе и магаре не могат да овардят - щеше да е почтено. Ако бяха посочили и чакащите майки своите от чужбина или изпратените долари и евро - щеше да е заслужено. След това да бяха посочили всичко това на обтегнат екран пред Народното събрание. Щеше да е почтено. А в случай че бяха застанали до майките на деца с увреждания, облечени в черни фланелки - щеше да е съпричастност. Защото това сплотява. Затова нямат право да приказват за национализъм, още повече на фона на реалити формат. Патриотизмът е напълно друга категория, друго чувство и възприятие.
Да заснемаш за пари хора, които секат дърва и плачат за пари не е родолюбие. Шоу е. Да рекламираш акция за събиране на отпадъци един ден в годината е ПР на съответната телевизия, а не национализъм. Зачестилите възстановки, хора и мартеници за "Гинес ", навличане на пещимали, потури и наливане с ракия, изстудена в кладенчето, където е била отрязаната глава на Бенковски не е национализъм, а идиотизъм. Да размахваш любовта към Отечеството в скъпо шоу - е цинизъм. Ако не го разбирате - майната ви.

Борис Петков
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР