То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма

...
То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма
Коментари Харесай

За какво помага мечото грозде?

То е вечнозелен шубрак с дребни червени плодчета, които няма по какъв начин да не сте виждали. Ако пък имате проблеми с пикочните пътища, е съвсем наложително да изпробвате действието му. Наричат го мечо грозде и у нас ще го срещнете във всички планини на надморска височина сред 1500 и 2900 метра по сухи, каменливи места, както и в иглолистни гори. Разпространено е още в съвсем цяла Европа и Северна Америка.

За пръв път мечото грозде е употребявано в медицината през 13 век, само че е било известно като лек още преди този момент измежду огромна част от индианските племена в Северна Америка. Arctostaphylos Uva Ursi, каквото е латинското му название, съставлява вечнозелен шубрак с пълзящи клончета, които са дълги 20-50 см. Листата му са ситуирани на къси дръжки, дребни и кожести са, тъмнозелени, със спирално жилкуване. Цветовете са с форма на камбанка, бели или неясно розови. Плодчетата са дребни, сферични и червени, с по шест семена. Узряват през късното лято или ранната есен.

За лечебни цели се употребяват листата, които са едва горчиви. В състава им влизат фенолните глюкозиди арбутин и метиларбутин, дъбилни вeщества, флавоноиди, урзолова киселина. Арбутинът може да намерите още в листата от алената и черната боровинка, множеството типове круши и други растения. Освен в естествена, той съществува и в синтетична форма. Представлява избелващ сътрудник, който може да спре синтеза на меланин. Използва се при лекуване на хиперпигментация, породена от акне, контузии, алергични реакции и други В билката се намират още дребни количества хидрохинон, метилхидрохинон, мравчена, галова и елагова киселина. В плодовете на мечото грозде има високо наличие на желязо, манган и витамин А.

Понякога, само че много по-рядко, се употребяват и плодовете на мечото грозде, най-много за подготвяне на разнообразни билкови сиропи.

Действие

Мечото грозде успокоява болката и подкрепя изхвърлянето на песъчинките от пикочните пътища. Особено ефикасно е при лекуването на продължителен цистит. Основното му деяние е уроантисептично, дължащо се най-много на съдържащите се арбутин и метиларбутин.

Хидрохиноните в мечото грозде са най-силната съставна част, която се бори с разнообразни бактерии в тялото ни и оказва помощ за прекъсване на възпалителни процеси. Затова тази билка се предлага и за укрепване на имунитета.

Мечото грозде има още и едва диуретично деяние. От листата му се подготвя чай, който оказва помощ за изчистване на токсините.
От пресните му плодове пък се подготвя лековит мас, който оказва помощ при обриви, изгаряния, рани, синини и други Киселините в тази билка благоприятстват заздравяването на кожата и понижават болката.

Използва се още при проблеми с простатната жлеза, бяло течение и при подагра.

Прием на мечо грозде

Мечо грозде ще намерите в съвсем всяка билкова аптека, а запарка може да си извършите елементарно- поставяте 1 с.л. лъжица от билката в 700 мл вряща вода, варите в продължение на 30 минути на муден огън, прецеждате и приемате по към 100 мл всеки ден. Може да си закупите и мечо грозде на таблетки, в случай че предпочитате. Важното е да помните следното:

Екстрактът от тази билка е безвреден единствено, в случай че се приема в избрани дози и за оптимално къс интервал от време – най-често към седмица.
Хората, имащи проблеми с черния дроб, бременни дами и кърмачки би трябвало да заобикалят използването на тази билка
В редки случаи мечото грозде може да провокира и алергия
Гадене и звук в ушите също не са изключени
Възможно е също по този начин обезцветяване на урината при по-дълъг банкет
Имайте поради, че витамин C-то да вземем за пример понижава действието на екстракта, а алкализиращите храни ускоряват резултата на билката

Важно: Не приемайте мечо грозде без консултация със експерт!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР