Тленните останки на патриарх Неофит са положени в катедралата Св.

...
Тленните останки на патриарх Неофит са положени в катедралата Св.
Коментари Харесай

Миряни извиват опашка за поклонение пред тленните останки на патриарха

Тленните остатъци на патриарх Неофит са положени в катедралата " Св. Александър Невски ". Днес и на следващия ден са дни на печал в памет на българския патриарх, който умря в сряда вечерта на 78-годишна възраст, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Поклонението пред тленните остатъци на патриарха ще стартира в 09:00 часа в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". От камбанарията на храма е спуснат дълъг погребален байрак, а опашката от миряни стартира да се извива от ранните часове на деня. Днес и в събота миряните ще могат да отдадат респект и ще се сбогуват с патриарха.

В събота ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм " Св. Александър Невски ", след което ще бъде осъществено опелото. С литийно шествие тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм " Св. Неделя ", където ще бъде положено за безконечни времена. Да бъде заровен в двора на храм " Св. Неделя " е воля на Патриарха и решение на Св. Синод.

Както БГНЕС към този момент заяви, погребението се провежда от митрополит Йоан, който е краткотрайният наместник на Св. Синод. Във вторник или сряда ще бъде определен наместник-председател, който да дава отговор за избора на нов патриарх в границите на идващите 4 месеца. Девет от 13 митрополити могат да бъдат определени за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те би трябвало да са навършили 50 години и да са били митрополити най-малко 5 години./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР