Тленните останки на известния художник сюрреалист Салвадор Дали ще бъдат

...
Тленните останки на известния художник сюрреалист Салвадор Дали ще бъдат
Коментари Харесай

Окончателно: Тялото на Салвадор Дали ще бъде ексхумирано тази нощ

Тленните остатъци на известния художник сюрреалист Салвадор Дали ще бъдат ексхумирани тази нощ, откакто фондацията, която се грижи за наследството му, несполучливо апелира решението на испански съд. Преди месец той постанови, че ексхумацията е нужна, с цел да се ревизират изказванията на 61-годишната испанка Мария Пилар Абел Мартинез, която твърди, че е противозаконна щерка на художника.

Родената в Жирона жена претендира, че майка й имала загадка любовна спекулация с Дали през 1955 година Според Абел Мартинез майка й Антония е срещнала художника в Кадакез, където той имал къща, само че същата година, 1955 година, се преместила и оженила в различен град. По това време художникът към този момент е бил женен за музата си Гала. Двойката няма наследници.


© Reuters

Гробът на Дали в театъра-музей, издигнат по негови проекти в родния му град Фигерес в Каталуня.

Мадридският съд реши в интерес на желае на Абел Мартинез като уточни, че в отсъствието на материал, който да бъде употребен в теста за бащинство, останките на художника би трябвало да бъдат ексхумирани.

Най-известният художник измежду сюрреалистите е заровен под театъра-музей, издигнат по негови проекти в родния му град Фигерес в Каталуня.

Ако Мартинез бъде приета за щерка на художника, тя ще може да употребява фамилното му име и ще има право на част от наследството му, само че за това ще би трябвало да води в допълнение дело, пишат испанските медии, представени от Би Би Си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР