Тийнеджърът от Пловдив М. П., на когото през 2019 г.

...
Тийнеджърът от Пловдив М. П., на когото през 2019 г.
Коментари Харесай

Тийнейджър от Пловдив получи условна присъда за тероризъм

Тийнеджърът от Пловдив М. П., на който през 2019 година прокуратурата повдигна обвиняване за тероризъм, е наказан от Специализирания углавен съд на 6 месеца затвор с отсрочване на изтърпяването за период от 1 година. Това заяви за " Сега " представителят на профилираната прокуратура Христо Кръстев. Присъдата е съобразена със закона, който планува по-леко наказване за напълнолетни.

Според обвинителния акт от януари до юни 2019 г. с цел да сътвори ужас и боязън в популацията младежът на 16-годишна възраст е изготвил и държал в две тавански пространства в жилищния си блок голям размер самоделни взривни устройства и пиротехнически произведения. Разследващите са разкрили и иззели тръбна бомба, задействаща се по електрически прийом, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и парчета ламарина, сложени в   обгърната с опаковачно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг. самоделна взривна примес в пластмасови бутилки за минерална вода. Намерени са и огромен брой пиротехнически устройства с друг размер - в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов резервоар, в писалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно направена пиротехническа примес.

Освен това прокуратурата открила, че ученикът почнал да се интересува от идеологията на Ислямска страна. Първоначално държавното обвинение твърдеше, че младежът е извънредно рисков терорист и би трябвало да остане арестуван. Апелативният спецсъд обаче не поддържа тезата  и остави на независимост момчето под наблюдаване на Детска педагогическа стая.

Главния прокурор Иван Гешев съобщи, че няма " данни дали е имало съответен обект, против който да се подготвя атентат " и посочи, че при претърсването са открити огромни количества субстанции - общодостъпни на пазара, служат за изработката на експлозив, какъвто бил употребен при атентата в Сарафово, само че в по-малки количества. Тези условия ученикът обяснил с " интерес към химията ", а самият Гешев заключи, че детето е доста интелигентно, от положително семейство, но комплицирано.

" Ученикът, който беше задържан в Пловдив по обвиняване за тероризъм, не е бил в положение да извърши атентат ", описа през 2019 година престъпният психолог Иван Тричков, който първи е работил с момчето преди да се намесят службите. За държанието на сина си първо съобщила майката. " Тя е забелязала затварянето му, вглъбяването в връзката единствено в телефона. Тогава е видяла и кореспонденцията на непознат език в Телеграм ", описа Тричков. Той посочи, че тези, които вербуват хора, работят на правилото първо на почтена връзка, след това хвърлят стръвта. И добави, че има две отбрани в душeвността на момчето - съвест и схващане. " То е интелигентно, с приятни занимания, сега се връща към естествения метод на живот. На стадия, на който е била вербовката, момчето не е било готово да извърши терористичен акт ", безапелационен бе Тричков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР