Тия дни се провежда едно необявено състезание – по гьонсуратлък.

...
Тия дни се провежда едно необявено състезание – по гьонсуратлък.
Коментари Харесай

Окопаното статукво нагло прехвърля вините си на настоящото управление

Тия дни се организира едно необявено съревнование – по гьонсуратлък. Надпреварата е кой посредством неистини и непукизъм ще изплува изсъхнал от кашите, които дълги години забъркваше и с тях потопи страната. Състезават се ГЕРБ, Движение за права и свободи, прокуратурата и сродната й антикорупционна комисия, т.е. цялото окопало се крепко във властта статукво. Мъчат се да трансферират личните си вини на новото държавно управление или да оправдаят с него бездействията си. Трудно е все още да се каже кой печели надпреварата. Феноменалното в него е в действителност грубият, примитивен, напряко безчовечен гьонсуратлък – гледат народа в очите и споделят неща, които и децата знаят, че не са верни; или разиграват обикновени подиуми по прекачване на отговорности. Всичко това, несъмнено, по никакъв начин не е безобидно.

Прави се за връщане или оставане на власт

Статуквото на Бойко Борисов, Иван Гешев, Делян Пеевски и креатурите им не желае да отърве българите от себе си. Стреми се да пренапише историята, с цел да излезе най-после цялото в бяло.

Какво да вземем за пример прави тия дни основният прокурор Иван Гешев? Какво прави този – съгласно личните му квалификации – несклоняем герой против мафията? Той вика на разпит премиера Кирил Петков и говорителката на кабинета Лена Бориславова, тъй като споделили, че 20-ина лица са мафията в България. И най-големият герой против мафията реши да научи кои са те?! Петков и Бориславова да му ги посочат поименно. Да му дадат доказателства. А може би и да ги разпитат?

Сами да внесат обвинителни актове?

Сякаш всичко това не е работа на Гешев. Сякаш Петков и Бориславова са управлявали десетилетие страната. Сякаш те са били част от силовите групировки. Сякаш техните чекмеджета са снимани цялостни с пачки и кюлчета. Или пък техни записи на корист с власт се популяризират от години в общественото пространство. И като че ли трета година основен прокурор не е точно Гешев, който пък преди този момент би трябвало да е борил мафията като зам. основен прокурор. Какво е работил, в случай че не знае кой какъв е в подземния свят? Или кой какви далавери е правил, до момента в който е на власт?

Повечето самостоятелни наблюдаващи с право видяха напън в привикването на Петков и Бориславова, в същия дух се изрече и президентът Радев. Но по-интересен е

първичният, непосредствено мутренски метод

Без да му мисли много-много: " Я да ви викнем тука, щом си позволявате да говорите!... " Гешев надали си дава сметка, че с дейностите си освен не натрупа позитиви, само че и дава безапелационни доказателства за какво би трябвало час по-скоро да бъде махнат от поста, който заема. Защото сегашната му нелепа интензивност още повече акцентира досегашната му преднамерена бездейност.

Разни оптимисти настояват, че Сотир Цацаров е образован човек. Че, за разлика от Гешев, ползва по-фина техника за обличане на злото в законови облекла. Но какво прави и той тия дни? Дава отговор на въпроса за какво не пожела оставката му да влезе в действие незабавно, а чак от 1 март - с цел да употребява всички врътки на закона за възмездие против ония, които упорстваха за промяната му. Вече два пъти се пробва да привика правораздавания министър Надежда Йорданова, с цел да му обясни тя какви са прегрешенията на Гешев, поради които и той би трябвало да бъде заменен. Зер Цацаров не знае. Зер не му е работа да ги открие. Зер той свърши нещо досега. " Интелигентният " Цацаров

разиграва същите циркове като близнака си Гешев

Кръгът на гьонсуратлъка би се затворил, в случай че и Цацаров последва Гешев в настояването Европейски Съюз да ускори мониторинга над България поради " върховенството на закона ". Става дума за същия мониторинг, който те гневно упорстваха да отпадне при ръководството на Борисов. Те тримата доста, но доста се грижеха за " върховенството ".

Съвсем предстоящо деятелен сътрудник на Гешев и Цацаров се оказа Движение за права и свободи. Движението се включи в натиска по отношение на Йорданова, искайки да бъде разпитана поради изказванията й, че точно то е забъркано в аферата с така наречен " златни паспорти " (придобиване на поданство против инвестиции). Как ще се развие тази съответна сага не е ясно. Но се знае, че афери с паспортите се вихрят от доста години. Известно е също, че при започване на 2021 година тъкмо

законова корекция, импортирана от Движение за права и свободи и подкрепена от ГЕРБ,

утвърди практиката с издаването на паспортите, поради което Европейска комисия заплаши България с наказателна процедура. Тогава Йордан Цонев предложи чужденците да могат да получават българско поданство по натурализация, в случай че са внесли не по-малко от 1 милион лв. в капитала на българско комерсиално сдружение. Сега Движение за права и свободи се засилва против същата тази корекция, с цел да се прекратят " спекулациите " по тематиката, " очернящи” групировката. В последна сметка обичаният им Делян Пеевски бе глобен от Съединени американски щати по закона " Магнитски " таман поради въвличане в скица с паспорти. Случката с Йорданова е просто следващ очерк. Движение за права и свободи съумя даже и Петков да набеди по тематиката, ровейки в битността му на предприемач. Светкавичната реакция на прокуратурата, която дълго време спа по тематиката, единствено демонстрира, че всичко е цирк за хора с амнезия.

Движение за права и свободи внася ремонти в конституцията, разделя управляващите, обезпечава правда, поръчител е за правов ред; за разлика от ръководещите, чиито хрумвания вещаят противоположното, това пък е другата нагла комедия, разигравана тия дни от Движението. Сякаш то няма деятелен принос правораздаването да е на настоящия си хал. Сякаш прокуратурата (все още) не е тяхна.

Все отново

безцеремонното съревнование може да се завоюва и от ГЕРБ.

Знае се – те постоянно са първи, а особено в гьонсуратлъка са ненадминати. През февруари 2021 година някой преправи Закона за енергетиката по този начин, че всички огромни производители да продават електрическата енергия си единствено на проведен борсов пазар; това направи борсата монополист, прекратявайки опцията за подписване на дълготрайни контракти на ниски цени. Този някой бе ГЕРБ. Освен това държавният метафоричен оператор и ЕРП-тата бяха задължени да купуват силата за софтуерни разноски също от борсов пазар. Това още веднъж стана поради поправките на ГЕРБ. И в последна сметка тези дейности, насложени върху международната обстановка, са причина за скока на тока у нас в този момент. ГЕРБ, несъмнено, стоварват всичко върху актуалното ръководство. Да сте видели такива цени при мен, безочливо пита някогашният министър председател.

Ами автомагистралите?

Именно ГЕРБ подписа порочните инхаус контракти,

а в този момент вини държавното управление, че то заплаща по тях. Неплащане би означавало прекъсване на строителството, развалянето на договорите пък би довело до заплащане на великански неустойки. Но ГЕРБ се пробва да стовари виновността за всичко това върху новите ръководещи. И каквото и да създадат, все ги изкарва по-черни от дявола. Ако продължат строителството, ги вини в двуличие, щото показвали, че договорите си били прелестни. Ако скапват договорите, реват, че се стопират обичаните на Вожда автомагистрали.

Пенсионираният на изборите от народа Бойко Борисов лее нравоучения като влъхва от планината. Мечтае новата власт да се провали и хората сами да го повикат още веднъж. Комбинативното Движение за права и свободи се мъчи да подреди нови комбинации, с които да резервира някак въздействието си. Едно куче, с което се бяха обзавели да ги пази, си потегля, и то не доста красиво. А другото лае лудо слепешката, тъй като не може да се помири с очертаваща му се орис. Действат в сговор против новото ръководство. Маските паднаха. Бавното изчегъркване към този момент не е алтернатива. Трябва да се реже бързо, надълбоко и уверено.

Николай Иванов,
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР