Титановият диоксид (титанов двуокис) омайва клиентите: когато към сладкишите, десертите,

...
Титановият диоксид (титанов двуокис) омайва клиентите: когато към сладкишите, десертите,
Коментари Харесай

Внимание, отрова: забраняват използването на хранителната добавка Е171


Титановият диоксид (титанов двуокис) омайва клиентите: когато към сладкишите, десертите, готовите супи, печивата и сосовете се добави E171 – всички те наподобяват по-блестящи, по-пресни и хрупкави. Индустрията се възползва от мощната бляскавост и положителните покривни качества на белия пигмент, който се среща и в голям брой козметични артикули, като да вземем за пример паста за зъби, където се крие под обозначението CI77891. Намираме го и в редица лекарства, слънцезащитни кремове, лепила и гумени произведения, в лакове и бои, даже в бетона и хартията.

Крие заплаха от рак

Производството на титанов двуокис е голям бизнес – международното произвеждане е сред 4 и 5 милиона тона, от които единствено в Европа се създават малко повече от един милион тона. Хранително-вкусовата индустрия на европейския пазар ще би трябвало обаче да се откаже напълно от тази добавка, тъй като след дългогодишни договаряния Еврокомисията забрани в средата на януари 2022 храните в Европейски Съюз да съдържат титанов двуокис – заради възможното му канцерогенно деяние. Франция забрани използването на тази съставна част в храните още през 2020-а. В резултат на това редица производители на храни прозорливо се отхвърлиха да употребяват оспорваната добавка – частично или напълно.



Предложението на Европейска комисия за възбрана на съставката беше импортирано още напролет на 2021 въз основа на модифицирана рекомендация на Европейската работа за сигурност на храните (EFSA). А в средите на EFSA доминираха подозренията по отношение на сигурността на Е171. В последна сметка не бяха показани дефинитивни изводи за токсичния темперамент на съставката, само че в същото време не бе изключена и опцията тя да има негативно въздействие върху човешкия унаследен материал или да провокира рак. Съмненията, затова, не бяха изцяло разсеяни, заради което от EFSA предложиха отвод от потреблението на титанов двуокис в храните.

Колко рисков в действителност е Е171?

От години съществуват подозрения, че титановият двуокис може да е канцерогенен. През 2017 френски учени потвърдиха с опитни мишки, че постоянното вдишване на E171 вреди на имунната система и провокира възпаления на червата. В тези опити бе потвърдено, че титановият двуокис минава чревната преграда и постъпва като наночастица в кръвта. Неясно остава единствено дали той може да премине и през кръвно-мозъчната преграда. Тя е пропусклива за хранителни субстанции, само че не и за множеството нездравословни вещества или патогенни организма. Кръвно-мозъчната преграда служи за отбрана на мозъка. Докато европейските институции за сигурност на храните изпитват мощни подозрения по отношение на нездравословното влияние на титановия двуокис, най-важните производители на тази субстанция в Европа пазят тъкмо противоположното мнение. Те настояват, че позицията на EFSA се основава на нереалистични догатки, а употребяваните в тестванията материали нямали внушителен темперамент.

Опасност при поемане на частици

Обявената от Еврокомисията възбрана на титановия двуокис ще влезе в действие след половин година, само че се отнася единствено да питателните артикули. В останалите той ще може да се влага и отсега нататък. Само че широкоизползваният омекотител вероятно основава опасности за здравето освен в храните. През 2017 комисията за оценка на риска в Европейската работа за химическите вещества ECHA да вземем за пример окачестви титановия двуокис като „ хипотетично канцерогенен при поемане “. Това се случва да вземем за пример при пръскането с лакове и бои, съдържащи титанов двуокис, или при потреблението на слънцепредпазни спрейове. В строителство на пътища субстанцията се употребява да вземем за пример под формата на зрънца, които се влагат в бетоновата настилка. Целта е под въздействието на слънчевата светлина титановият двуокис да трансформира азотния двуокис във водоразтворим нитрат, който след това се отмива от дъжда. Това понижава нездравословните субстанции във въздуха. Досега по този начин и не е дефинитивно открито дали вдишването на титанов двуокис е канцерогенно или не. Мненията по въпроса остават диаметрално противоположни.

Забрана освен при храните?

Химическата промишленост се притеснява, че Еврокомисията може да разшири възбраната за потребление на титанов двуокис и за артикули отвън хранително-вкусовата индустрия. Забраната на E171 в храните във всеки случай няма да постави точка на яростните разногласия по тематиката.

Автор: Александър Фройнд

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР