Тишината е полезна за здравето ни точно толкова, колкото здравословното

...
Тишината е полезна за здравето ни точно толкова, колкото здравословното
Коментари Харесай

Тишината лекува, и още няколко причини да оставаме в тишина

Тишината е потребна за здравето ни тъкмо толкоз, колкото здравословното хранене, физическата интензивност и постоянните профилактични прегледи. Ново изследване в региона на неврофизиологията напълно неотдавна потвърди, че всеки от има потребност от тишина като предварителна защита на напрежението, само че също по този начин и за лекуване.

То потвърждава, че тишината има успокояващи, подхранващи и лечебни изгоди за тялото, мозъка и душата, Тя отваря пространство в нас, в което се задействат специфични процеси за възобновяване на телесните функционалности, само че и за усмиряване на менталния и прочувствен безпорядък.

На първо място проучването демонстрира какви са негативните резултати на напрежението върху нашия мозък. Непрекъснатият звук, с който сме привикнали, провокира невидимо увеличение на стресовите хормони в тялото ни. Дори да не претърпяваме някакви стресови събития, в случай че живеем или работим в среда с доста непряк звук вероятността да страдаме от негативните резултати на напрежението са доста по-високи.

Нашият мозък непрестанно записва звуковите талази, даже и когато спим. Те на собствен ред задействат амигдалата в мозъка, обвързвана с страстите и паметта, което на собствен ред води до освобождение на букет от стресови хормони. Оказва се, че градският и индустриален звук по никакъв начин не е безвреден и би трябвало да обръщаме внимание на това, изключително когато избираме място за живеене.

От друга страна, се потвърждават потребните резултати на тишината върху човешкия мозък. Какви са те?

Възстановяване на мозъка

Тишината подтиква новите нервни кафези да се диференцират в неврони и да се интегрират в системи, което въпреки на пръв взор да звучи неясно дови до осезателен резултат върху когнитивните ни процеси. В резултат, мозъкът ни се възвръща, когнитивните процеси се забързват, по-лесно взимаме решения и по-бързо се приспособяваме към нова среда.

Освобождаване от напрежението

Не е нужно даже да вършим някакви специфични практики, с цел да се освободим от напрежението, а просто да изключим тв приемника, с цел да бъдем в тишина.

Шумът провокира загуба на централизация и забавя функционалностите на мозъка, а тишината прави тъкмо противоположното. Тя възвръща отрицателните резултати, които шума провокира, и обезпечава глътка пречистващ въздух за цялата ни нервна система.

Тишина за самолечение

Ако имате потребност да се възстановите физически, ментално или прочувствено дайте си време в тишина! Много огромна част от нас пробват да избягат от личните си прекарвания, осигурявайки си още и още външен звук. Сякаш като заглушим вътрешния си глас той ще изчезне. Знаем, че този трик не работи.

Ако желаете да се възстановите дайте си тишината, от която вашата нервна система се нуждае. По този метод ще намалите действието на симпатиковата нервна система /стреса/ и ще активирате действието на парасимпатиковата /спокойствието/.

Това на собствен ред ще задейства възстановителните процеси на тялото ви. Енергията ще се насочи към това място, което най-вече се нуждае от нея. Така тялото ви ще стартира да се лекува единствено. Вместо да бягаме от тишината /и себе си/ дано си подарим безшумно време всеки ден, с цел да сме здрави, будни и щастливи!

Инфо: https://frida.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР