Тировете се връщат по магистралите в почивните дни през лятото.

...
Тировете се връщат по магистралите в почивните дни през лятото.
Коментари Харесай

Тировете се връщат по магистралите през почивните дни

Тировете се връщат по автомагистралите в почивните дни през лятото. Забраната за придвижването им в следобедните часове в петъците и неделите отпада.

В новата заповед на пътната организация автомагистралите са изключени като трасета, за които важи ограничавенето на придвижване на тирове в петък и неделя следобяд, както беше до скоро.

Изключение прави единствено автомагистрала " Хемус ", където възбраната важи поради множеството поправки по трасето от София до Ябланица.

Тирове ще се лимитират в летните месеци и по невралгичните сектори, където има централизация на произшествия. Това са трасетата Търново – Русе, Ребърково – София, регионът на Кресненското дефиле, Варна – Бургас, Бургас – Царево.

За тези направления е в действие възбраната за придвижване в петъците от 17:00 до 20:00 часа и в неделя от 14:00 до 20:00 часа.

„ За” и „ Против”

Камионите по автомагистралите ще натоварят трафика, изключително в петъците и неделите, когато доста хора пътуват от и към морето, а това ще усили риска от произшествия, считат водачи.

В същото време обаче, този вид забрани водят до безчовечен условия за тираджиите. Камионите им не могат да работят на място поради разхода на гориво или ток от акумулаторите. Така в кабината температурата умерено може да мине 50 градуса.

По-малкото зло – по този начин правят оценка отпадането на възбраната за придвижване на камионите по автомагистралите от Асоциацията на потърпевшите при произшествия. „ Те биват спирани в спешната лента, което основава различен риск, а изчезналата спешна лента основава заплаха и за спрелите и за тези, които се движат”, уточни Илия Тодоров.

От КАТ разясняват, че заповедите за ограничение на придвижването се издават от пътната организация и напомнят, че възбраната за пътуващи тирове при горещина от над 35 градуса е отпаднала още предишното лято.

„ Всички нови сектори от пътната мрежа са с задоволително първокласен асфалт и температурата не въздейства за тяхното състояние”, акцентира началникът на „ Пътна полиция” Бойко Рановски.

Превозвачите са упорствали пред КАТ и АПИ за отпадане на възбраната за придвижване на камионите по автомагистралите в петък и неделя. Мотивите им – петък е работен ден и бизнесът търпи загуби. „ Не сме заплашвали с безусловно нищо. Ние сме споделили, че в случай че не се преценяват с обстоятелствата, естествено - всеки има право да протестира”, сподели пред bTV Красимир Лалов от браншовата организация.

На доста места в Европа камионите е се лимитират по автомагистралите в събота и неделя.

Други промени

Днес депутатите дефинитивно одобриха текстове, предвиждащи унищожаване на знаците, предупреждаващи за камери по пътя.

Ще се приключва регистрацията на пътно транспортно средство на притежател, който кара без брошура или е използвал алкохол и опиати.

За период от 6 месеца до една година пък ще се лишава книжката на притежател, чиято кола е ръководена от лице без брошура.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР