Тиранозавър, открит в Канада през 1991 г., е най-големият намерен

...
Тиранозавър, открит в Канада през 1991 г., е най-големият намерен
Коментари Харесай

Открит в Канада тиранозавър е най-големият в света

Тиранозавър, открит в Канада през 1991 година, е най-големият открит до момента образец в света , предава Агенция Франс Прес. Екип канадски палеонтолози стигна до този извод, откакто организира дълга реорганизация на скелета на фосила .
 
" Това е кралят на тиранозаврите ", съобщи Скот Пиърсън, началник на екипа от университета в Алберта . Гигантът бил кръстен " Скоти " на името на бутилка скоч уиски , отворена при разкриване на останките му. Праисторическото животно е живяло преди 66 млн. години и е било с дължина 13 м. Скелетът му е бил открит в канадската провинция Саскачеван.

Учени акцентират, че тиранозаврите са били с много разнообразни размери. Някои от тези животни са били по-слаби, други по-едри . Скоти е бил от вторите и към този момент е най-големият открит образец. Теглото му е било 8,8 тона , същински мастодонт даже и измежду останалите месоядни динозаври.
 
Скелетът на Скоти е бил открит още през 1991 година, само че реконструкцията му е изисквала непосилен труд . На палеонтолозите им е било належащо повече от едно десетилетие, единствено с цел да отстранен твърдата материя, покрила костите.

Едва в този момент, след края на реконструкцията, били разкрити същинските размери на Скоти, който по всяка възможност се е споминал на 30-годишна възраст. Тиранозавърът е бил дълголетник за стандартите на тези животни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР