Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът на Албания

...
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът на Албания
Коментари Харесай

„Сител“ : Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи и министър председателят на Албания Еди Рама са говорили са потребността от изцяло отваряне на косовско-албанската граница и основаване на „ единно албанско пространство без граници, под евроатлантическия чадър “. Освен това те са се съгласили, че „ историческите несправедливости би трябвало да бъдат поправени “ и Прешевската котловина да се причисли към Косово, разгласи на своя профил във Facebook Тачи, представен от скопският ефирен канал „ Сител “ .
Косовският държавен глава е на аудиенция в Тирана, където ще взе участие на срещата на водачите от страните от Процеса Бърдо-Бриони, коята ще се състои в четвъртък в албанската столица. В хода на деня той организира двустранна среща с домакина Еди Рама.
„ Имах среща с премиера на Република Албания Еди Рама и разговаряхме, с изключение на другото, за потребността от изцяло отваряне на косовско-албанската граница и основаване на албаснко пространство без граници, под евроатлантическия чадър. На тази намира се съгласихме, че историческите несправедливости би трябвало да бъдат поправени с обединяване на албанския фактор към сензибилизирането на правото да присъединим Прешево, Медведжа и Буяновац към територията на Република Косово “, написа Тачи.
Преди това косовският президент се срещна с албанския си сътрудник Илир Мета, а съгласно медиите ще беседва и с висшия представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи.

Агенция " Фокус " напомня

Интеграционните процеси сред Косово и Албания вървят с цялостна мощ, а измежду популацията на двете страни има голяма поддръжка за съединяване.
На 2 август 2018 година съобщихме, че албанският министър на диаспората Пандели Майко, извести косоварите, че от 1 януари 2019 година сред Косово и Албания няма да има граница.
Майко, на посещаване в град Скендерай, Централно Косово, участва на манифестация, отдадена на косовската диаспора, съобщи, че албанският министър председател Еди Рама към този момент е взел решението.
„ Границата сред Албания и Косово би трябвало да се отвори и министър председателят ми сподели, че към този момент е взел решение от 1 януари да стартира свободното придвижване сред Албания и Косово “, акцентира Майко, а неговото изявление бе посрещнато от бурни аплодисменти и викания.
На манифестацията в Скендерай участваха и министър председателят и президентът на Косово Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, само че, както оповестяват прищинските медии.
На 1 януари 2019 година Албания и Косово признаха взаимно шофьорските книжки и влезе в действие правилото, че за прекосяването на границата да е задоволителна персонална карта, издадена или в Албания, или в Косово.
Освен това двете страни подписаха съглашение, съгласно което се вкарва взаимен надзор на границата сред двете страни.
„ Това, което в миналото беше граничен пункт на Косово, в този момент към този момент не съществува, напълно е отстранено. Очакваме и развиването на останалата част от нужните контракти и протоколи, с цел да не бъдат спирани транспортните средства, тъй че тук ще бъдат спирани доста малко коли, с цел да бъдат направени нужните рутинни процедури “, съобщи Харадинай на граничния пункт Морина.
„ Така че няма да има двоен надзор, а единствено индивидуален и аз имам вяра, че до 2 април тази граница ще бъде точката, която ни сплотява “, съобщи Харадинай, като разгласи, че през идващите месеци ще бъде интензифицирана работата за „ цялостното унищожаване на границата сред Косово и Албания, на шенгенския принцип “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР