Тирана. . На 150 километра (км) южно от Тирана, малко

...
Тирана. . На 150 километра (км) южно от Тирана, малко
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Слабо земетресение е усетено в Албания и Гърция

Тирана. . На 150 километра (км) южно от Тирана, малко след среднощ (00:35 локално време) в неделя е записано земетресение с магнитуд 4.1 съгласно решението на Европейския сеизмологичен център. Епицентърът е югоизточно от адриатическото пристанище Вльора, на към 25 км също в югоизточна посока от албанския град Гирокастро, източно от долината на река Дрино в граничен регион с Гърция. Албанската локализация е на 11 км южно от южноалбанския град Лесковик (Албания). Земетресението е усетено в южна и югозападна Албания, както и в Северозападна Гърция – Янина и на остров Корфу в Керкира. Щети не са породени.
Недалеч, в региона Лесковик (Албания)-Коница (Гърция) на 22 декември 1919 година земетресение и задействано от него свлачище са предизвикали съществени вреди в град Лесковик. Гръцки села в региона на Коница са били изцяло унищожени. Последствията се правят оценка с активност от VIII степен, а съответният магнитуд - 6.1.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР