Тирана. Как тъмното минало може да бъде трансформирано в печеливш

...
Тирана. Как тъмното минало може да бъде трансформирано в печеливш
Коментари Харесай

Макфакс : Как тъмното минало на Албания се превръща в печеливш туризъм

Тирана. Как тъмното минало може да бъде трансформирано в печеливш туризъм, може да бъде забелязано в Тирана, където даже и при неналичието на същински атракции се основават приказки, които да бъдат разказани на тези, които посещават страната, разяснява македонската осведомителна организация " Макфакс ".
Това, което в миналото бе синоним на политическите и материални бедствия в страната, в този момент се превърнато в сексапил на отминалите времена. Един от образците в това отношение е новооткритият бункер в центъра на Тирана. В него може да се види подземно укритие на тайните служби „ Сигурими “, където са затваряни и изтезавани съперници на режима.
Това е вторият бункер в Тирана от времето на Енвер Ходжа, който стана наличен за обществеността от февруари тази година. Убежището на диктатора, ситуирано на рид наоколо до албанската столица, действа като музей от 2014 година насам.
В бункера може да бъдат забелязани кабинети, стаи за разпит, затворнически килии, стаи с изложени анонимни писма против режима и архиви от подслушванията. Интерес съставлява и под земята излаз, който свързва оборудването непосредствено със постройката на Министерството на вътрешните работи.
Вътре има и кабинет, в който е работил и самият Енвер Ходжа. Помещението, в което са изложени фотоси на всички министри на вътрешните работи от мрачния интервал, е предпазено с няколко бетонни порти.
Двата бункера, налични за туристите, са единствено част от общо седем хиляди сходни уреди, които са издигнати в страната за четирите десетилетия, в които Енвер Ходжа е бил на власт (1941-1985 г.).

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР