Тирана има силните амбиции да става все по-привлекателно място за

...
Тирана има силните амбиции да става все по-привлекателно място за
Коментари Харесай

Специално за БНТ кметът на Тирана: За зелените технологии и прогреса на албанската столица

Тирана има мощните упоритости да става все по-привлекателно място за вложения, модерни IT решения, а младежите ще могат да упражняват своите цифрови умения в знаковото място в Тирана Пирамидата. Освен това не е нужно да се влагат доста пари в зелени политики, значимо е да стартираме с дребните стъпки като засаждането на дървета, показа Ерион Велиай, кмет на албанската столица Тирана, които бе посетител на Green Week 2023. С него беседва репортера Николай Кръстев.

Г-н Велиай, от доста години Албания се пробва да се впише в политиките на Европа от 21 век. Вие в този момент се пробвате да въвеждате зелените европейски политики. Не е ли този преход прекомерно внезапен и сложен за страната и столицата ви?

Ерион Велиай: По начинa, по който го виждам аз, е да вършим нужното, не тъй като е европейска политика и някой в Брюксел ни го подрежда. Смятам, че би трябвало да го вършим, тъй като верните неща оказват помощ на хората. Така че зелените технологии, прекосяването към потребление на електрически превоз и повече пешеходни зони са верните неща за извършване. С или без изявления или заявления от Брюксел, ние бихме траяли тези политики. Също по този начин, в нашата философия, това не обвързвано с задачата да присъединение към Европейски Съюз като дестинация. Ние сме в Европа с или без участие. И би трябвало да се държим като цивилизована страна, живееща в мир с природата. И ние осъзнаваме, че късно стъпихме на тази сцена - Албания бе най-изолираната страна с тежки моменти през 90-те години на прехода от комунизъм към народна власт и капитализъм. Но мисля, че съумяваме да настигнем другите доста бързо и в случай че първоначално бе възмездие против природата, като част от системата, тъй като всичко бе владеене на партията. Включително горите, колите, тв приемниците... И комунистическата партия бе единственият притежател на публични богатства. Тогава хората схванаха, че рязането на дървета или унищожаването на речните корита е тип вендета към системата, без да осъзнават, че партиите идва и си отиват, режимите се сменят, окупаторите също си отиват. Но дърветата остават постоянно тук. Както и реките ще са в коритата си вечно. В този смисъл в този момент търсим мир с природата и наваксваме бързо, от време на време без да е нужно да се вършат скъпи промени. Например да помолим децата да посадят дървета за рождените им дни като метод да отпразнуват тази зелена прегръдка. Това е метод освен метафорично да се изградят назад корените към природата в града, само че и чисто физически. Едно дърво може да живее почти колкото трае човешкия живот - към 100 година И тези деца щом засядат дърво то те сигурно няма да отрежат друго. И сигурно ще усещат по собствен друг метод града. Не единствено като пространство, ръководено от кмета, ами като място, на което те имат своите корени. Така че част от самодейностите ни са релативно евтини - не е нужно градът да закупи всичките му нужни дървета. И даже за страни, които късно стартират своите зелени политики и не са супер богати, само че имат предпочитание да настигнат другите, какъвто е казусът с Албания и Тирана в частност, считам, че е допустимо.

Значи методът на мисленето ви е основата на огромния напредък, който има столицата Тирана? Начинът на мислене на обществото, на децата, на кмета?

Ерион Велиай:Вижте, значимо е да ме разберете. В моята работа би трябвало да е ясно, че задачата не е да лъжеш всички, а е да служиш на всички. И да, от време на време някои хора не утвърждават това - някой е построил противозаконен път, а той би трябвало да бъде предаден на обществото, при него да се сътвори парк и да има павилиони да вземем за пример. Тогава се основава дискусия по въпроса, несъмнено. Заради това е противоречива и работата ми. Но постоянно си подсещам, че работата не е, с цел да се харесва на всички, а с цел да служи на всички. Тогава към този момент сменяш мирогледа си - започваш към този момент да не се тревожиш дали това са популистките решения, а дали са верните решения - тези които да устояват на теста на времето. Понякога в случай че обявиш, че ще създадеш площад без коли на него, то има миг на нервност. Но тогава би трябвало да тренираш себе си, че постоянно има една шумна дребна част от обществото, която е съперник на концепцията. Но в случай че това е вярното решение, ти го обясняваш на всички. Понякога даже използваш и нетипични бранители на концепцията, като децата да вземем за пример. Те идват и употребяват мястото, дават му ново значение, а освен колите да минават през него. И в последна сметка най-важният въпрос е: " Защо построяваме градове? ". От зората на времето, от античността до наши дни. Ние сътворяваме градове за хората, не ги строим за конете или колите в този момент. Хората тук идват, с цел да живеят добре. И в този смисъл щом към този момент имаш тази социална и екологична настройка, можеш да вземеш сложните решения. И мисля, че нашият триумф в Тирана е главно стимулиран от това да не използваме обособените публични групи, с цел да ги интервюираме какво е най-добре да се направи. А да сме сигурни, че сме въвели най-хубавото решение и след това може да попитаме хората какво мислят за него. Това е цялостна смяна на метода на мислене при модерната политика, съгласно мен.

Може ли сходен метод да бъде препоръчан и в други столици - да вземем за пример на кмета на София или на други български градове?

Ерион Велиай: Участвам в редица асоциации на общините. И считам, че не е нужно да си приключил докторска степен на образованието си, с цел да вършиш част от тези мероприятия. А и не е нужно да си постоянно кмет. Дори и най-некомпетентният кмет на света може да посади дървета. А това е основата. Дори сега виждам зад вас улицата в София, на която елементарно може да се засадят дървета. А те в последна сметка ще намалят и температурата в тъдява, а това дава опция да е надалеч по-приятно да се стои на открито. Дори в този момент има опити това да се показа като огромна иновация, само че забравяме, че в последните 2 милиона години хората са се държали природосъобразно, като другите същества. Птиците летят, рибите плуват, а хората нормално се разхождат. Едва в последните 100 години хората за сложени в кутии, наречени коли. Така че това не е иновация, а е нещо, което хората са правили милиони години. И считам, че повторното разкриване на топлата вода изобщо не е гениална концепция, а е нещо което постоянно сме правили. Обикновено мъжете са били ловците, а и е доста по-приятно да ловуваш в гора със сенчести места, в сравнение с в пустинята, измежду жегата. Така че част от базовите знания за това по какъв начин човечеството е оживяло през другите столетия и по какъв начин хората са структурирали публичния си живот. Докато се цивилизоваме виждаме по какъв начин след Втората международна война изключително, към този момент има една голяма промишленост, която създава кораби, самолети и танкове и към този момент се вършат коли. И внезапно поставихме колите в епицентъра на цивилизацията ни. И това отнемане към момента не е минало.

Вече завоювахте Европейската премия за градско публично пространство за 2018 година Какво да чакаме отсега нататък?

Ерион Велиай: Следващата ни концепция е трансформацията на Пирамидата. Тя е приключена като постройка и е отлично архитектурно създание. Сега с група холандски архитекти преобразуваме пространството. През септември - октомври ще бъде още веднъж цялостна с живот, в този момент инсталираме оборудването и сървърите. И считам, че това е почтено освен за архитектурна премия, само че и като идея на това по какъв начин една толкоз омразна преди постройка в този момент може бъде привлекателно място в града. Имаме и други хрумвания - тази година Тирана е европейската столица на спорта и даже и в спортната инфраструктура променихме нещата. Тирана е един от дребното градове, където стадионът е в сърцето на града. И има хубав хотел в кулата вътре в стадиона. В началото хората бяха истерични, тъй като счита, че стадионът би трябвало да бъде в края на града и да е особено за тази цел. Но цените на парцелите в града са високи. Не може да си позволиш да имаш пространство, което не използваш шест дни от седмицата и да се цялостни единствено за 90 минути в един от дните. И нашата идея беше да забележим по какъв начин може да имаме стадион и 5-звезден хотел в Тирана. А дружно с него вътре е и Lufthansa Industry Solutions, която е софтуерната компания на авиоператора и там се правят софтуерни интервенции за групата Star Alliance. В момента там има и онкологичен център, който ще бъде изместен в Пирамидата. Също по този начин има питейни заведения, нощни заведения, заведения за хранене, радиостанции и част със зеленина за хората. Така че стадионът не е центъра на това към този момент. Зеленото място е просто аксесоар към икономическата действителност и по този начин използваме територията 24/7. Включително и за футболни мачове през уикенда.

Може ли да се каже, че Тирана ще бъде идващото желано място за посещаване от туристите в Европа?

Ерион Велиай: Тирана към този момент е такова място. Вижте, ненапълно имаме и шанс. Защото хората отиват в Париж, Лондон и Рим с високи упования - дали ще е доста горещо или времето ще е непредвидимо, или даже че хората не приказват британски или вашия език. А откакто имаш високи упования в последна сметка се разочароваш. Хората идват в Тирана с ниски упования. И незабавно щом схванат, че могат да хапват и пийват като в Италия и то на една трета от цената, с положителни услуги и топ инфраструктура. Тогава моята работа е много по-лесна спрямо кмета при Акропола или до Колизеума. Така че туристите остават с голяма изненада към по-добро при визитата. И това е нашето преимущество - хората идват на място, което се развива, изпълнено е с сила и е витално. А също по този начин се опитваме да създадем града и център за редица европейски действия. Миналата година бяхме европейската столица на младежта, в този момент сме на Европейска столица на спорта. Следващата година ще председателстваме B40 (Balkan 40 - Balkan Cities Network) - мрежа на кметовете от Балканите. Това също са част от уменията на нашата администрацията да доведем сходни събития тук. И щом хората захапят въдицата е мъчно да се откажат от Тирана. Те се влюбват в града, или в някой от там. И си купуват апартамент, стартират да влагат и довеждат други туристи. И те не престават да притеглят хора, а това е добра тактика.

А и хората няма да не помнят, че ChatGPT, Майка Тереза и Дуа Липа са от Албания. Бихте ли им предложили да посетят Тирана?

Ерион Велиай: Да, в действителност би трябвало. България и Албания имат многогодишно партньорство и постоянно е било приятелско. България има своето малцинство, което е разказано от 2017 година И си мисля, че щом две страни се схващат толкоз добре е тъпо в случай че не създадем по този начин, че хората да се придвижват напред-назад. Албанците са го създали, почтено казано. Те са втората най-голяма общественост в Европейски Съюз - България. Много хора идват от региона на Благоевград. Но би трябвало да има взаимност и повече българи да идват на посещаване при нас. Смятам, че с представянето на новата въздушна линия сред София и Тирана ще бъде доста елементарно за нашите български другари да дойдат на посещаване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР