Тирана. Група албански националисти вандализираха паметник, посветен на лидера на

...
Тирана. Група албански националисти вандализираха паметник, посветен на лидера на
Коментари Харесай

Protothema : Албански националисти вандализираха гръцки паметник в Южна Албания

Тирана. Група албански националисти вандализираха монумент, отдаден на водача на битката за самостоятелност на „ Северен Епир “ (Южна Албания) Тимиос Лолис, откакто преди този момент са ‚нахлули‘ на площада в село Дреново (на гр. Крания), на 20 км от гръцката граница и на 115 км югоизточно от столицата Тирана, като един от групата е свалил гръцкото знаме, висящо на стълб, написа електронното издание на вестник Protothema .
Както написа изданието, младият албанец, който е извадил мраморна табелка и гръцкото знаме е видян от гърци при опита си да избяга и е захвърлил знамето и табелката. Той е избягал в откритото поле, където останалата част от албанската група го е чакала с кола.
На мястото, в село Агиос Саранта, са пристигнали чиновници на полицията.
„ Прототема “ отбелязва, че албанските медии неотдавна са възприели антигръцки настроения, които са се култивирали след случая в Буларат, когато Константинос Кацифас бе погубен от албанската полиция.
Наскоро албанската телевизия е излъчила провокативен, съгласно оценката на вестника, антигръцки документален филм, озаглавен „ Когато те почитат убийците на албанци “. Той е фокусиран върху бойците в Южна Албания, които са се били за правата на гръцкото етническо малцинство в това, което те считат за „ Южен Епир “.

Агенция " Фокус " напомня:

В края на октомври албанската полиция простреля етническият грък Константинос Кацифас, откакто той откри огън по чиновници на реда. Причината за случая беше издигнато от него гръцко знаме на военно гробище от Втората международна война в албанското село Буларат, намиращо се на 6 км от границата сред Албания и Гърция.
Според албанските медии мъжът, разпознат като 35-годишния Константинос Кацифас, е разкрил огън по служителите на реда с автомат Калашников, до момента в който те сваляли знамето, издигнато на гръцко военно гробище. Това се случило в село, където живеят най-вече гърци, които отбелязвали годишнината от влизането на Гърция във Втората международна война през 1940 година
Както се твърди, Кацифас първо избягал в селото, като стрелял с оръжието си, а по-късно тръгнал към планините в опит да избегне арест. Скоро по-късно обаче бил засечен от екип на албанските специфични елементи, които свидетелстват, че той почнал да стреля по тях, преди те да открият огън по него и да го убият.
Кацифас, чието семейство произлиза от северозападния гръцки град Йоанина, е роден и израснал в Буларат, само че напоследък живял в Атина. Снимките в гръцките медии го демонстрират облечен във боен камуфлаж с гръцко знаме в ръка.
На погребението в същото село се дойдоха няколкостотин гърцки националисти и съпроводиха церемонията със викания „ Македония е гръцка “, „ Северен Епир е гръцки “ и обиди против албанците. Това провокира Тирана да разгласи за „ личност нон грата “ 52-ма гърци за „ разпространение на етническа непоносимост “.
Интересен факт е, че преди тези събития Албания и Гърция бяха на прага да подпишат контракт за демаркация на морските граници сред двете страни в Йонийско море. В основата на самодейността беше на някогашния гръцки министър на външните работи Никос Коцияс, който направляваше и процеса по постигането на съглашение за името сред Атина и Скопие. След оставката на дипломата обаче договарянията зациклиха.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР