Типография от 1947 г. Ако мислите за спорното прилагане на

...
Типография от 1947 г. Ако мислите за спорното прилагане на
Коментари Харесай

Визуална република България

Типография от 1947 година

Ако мислите за противоречивото използване на законите, проблемите на екологията, пристрастяването към технологиите и всекидневните компликации на живота в града като тематики на ХХI век, ще ви е забавно да научите по какъв брой подобен са ги възприемали и осмивали предходните генерации.

Проектът AБVA събира, цифровизира и демонстрира разнообразни проявления на българския дизайн от ХХ век: корици на книги, каталози, списания, лога, скици, плакати, брошури, опаковки, марки, обложки на албуми, с варианти за търсене по създател, десетилетие, формат, град. На уеб страницата на abva.bg се намират и публикации за изкуството, писани в разнообразни исторически интервали - още една опция да усетим духа на обособените десетилетия и да почувстваме историята на българските образни изкуства като нещо изцяло и значимо.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Панайот Гелев, 1975

Увеличаване

Панайот Гелев, 1975

Смаляване

Зад самодейността е фамилното и креативно дуо Филипина Стаменкова и Иво Димитров, които се занимават с дизайн и илюстрация. Няма да откриете имената им елементарно. Искат да останат на назад във времето и да отдадат дължимото на тези преди тях. Към тематиката ги води общото им любознание към остарели издания и открити из битаци и антиквариати предмети. Спомнят си, че фамилиите им постоянно са подхождали с отношение към всичко от предишното, което изяснява и техният инстинкт да ровят и проучват в направеното от по-възрастните създатели.

Сайтът направи премиера в края на януари, откакто от близо четири години двамата основатели от време на време пускаха разнообразни артефакти в известния си профил в Instagram. Често качват нещо, което е синхронизирано с вест на деня и подсказва какъв брой настоящи може да са знак, рисунка или надпис отпреди десетилетия. " Особено забавно е какъв брой доста от логата са изцяло използвани към цифровата епоха ", споделя Иво Димитров. И за двамата планът е тип шерване на наученото.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Според Филипина той ще бъде изключително потребен за младежите във образните изкуства, защото голяма част от тази история е забравена или най-малко сложна налична. До напълно скоро като " деца на демокрацията " те сами са били в незнание за доста от художниците. " Ако се огледаме, новите места имат надписи, които са напряко на латиница - това също е част от загубата на това завещание. "

Илюстрация
Меню на ресторант " Нептун ", 1976

Увеличаване

Меню на ресторант " Нептун ", 1976

Автор: Стефан Кънчев Смаляване

Проектът е и опция нова аудитория, даже небългарска, да разбере за (все още) неподредената история на българския дизайн. Част от хората, които ги следват в Instagram, са чужденци, а уеб сайтът има и британска версия. Потребителят, който най-редовно харесва фотосите им, е японец от рекламна организация. Погледът извън е обиден в архива им - в хода на изследванията са сюрпризирани, че през годините е имало интерес към българския дизайн от интернационалните издания.

Илюстрация
Програма от 1964 година

Увеличаване

Програма от 1964 година

Смаляване

" Има сякаш един необикновен, по-авангарден комизъм, който се образува през 70-те и 80-те години, най-вече около в. " Стършел ". Прави усещане какъв брой овреме технологиите са част от него. " Те не желаят архивът да се възприема като романтизиране на предишното, а да огледа, доколкото е допустимо, оттатък пропагандата на надлежно време , изключително когато става въпрос за произведения от социалистическия интервал.

Илюстрация
Детска книга от 1932 година

Увеличаване

Детска книга от 1932 година

Смаляване

Ретроспективно проявленията му не са свързани единствено с идеалите и доктрините. " В направеното по време на царска България се вижда повече изящност, с по-отчетлив авторски дух. Културните референции на художниците тогава са други - въздействието на Русия не е толкоз мощно, до страната стигат доста задгранични издания. Също по този начин част от тях са учили отвън страната, постоянно в Германия, след което са се върнали и са предали опита. Сред образците е Борис Ангелушев, който е с съществена роля за развиването на много области след завръщането си, споделя Иво. Изненада ни и какъв брой доста списания с одобрена абонирана аудитория е имало още през първата половина на ХХ век. Но е мъчно да се направи пълноценно съпоставяне, защото артефактите, които може да намерим, са по-близо до сегашното. "

Илюстрация
Обложка от плоча от 50-те години

Увеличаване

Обложка от плоча от 50-те години

Смаляване

Те възнамеряват непрекъснато да уголемяват архива, само че зад това стоят доста провокации - огромна част от създателите са незнайни, изключително когато става въпрос за лога на вестници и бизнеси, брошури. " Балкантон " също е огромна тайнственост за нас - нормално не написа кой е основал обложката. " Понякога датирането също изисква детективска работа. Брошура, която популяризира планината Витоша, е отнесена към 80-те, защото в илюстрациите се вижда издигнатият тогава въжен превоз към хижа " Алеко ". Вече има няколко случая, в които родственици на създателите разпознават работата им. Tака пъзелът се запълва, a правата - спазени.

Илюстрация
Брошура от 80-те

Увеличаване

Брошура от 80-те

Смаляване

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

През февруари се чака те да пуснат и онлайн магазин с печатни материали, игра, тениски в стеснен тираж. Ще излезе и първата им книга. Сред задачите им в близко бъдеще е да цифровизират сбирката си от плакати, само че евентуално това ще изисква време поради потребността от обособено пространство и характерна техника. Колекцията им от детски книги също е сегмент, който желаят да покажат на по-широка аудитория. " Има толкоз доста информация, която още никой не е виждал. "

Всичко от плана досега е онлайн на abva.bg

Илюстрация
Типография от 1989 година

Увеличаване

Типография от 1989 година

Смаляване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР