Типично за Мъск: съвсем неочаквано, по време на една церемония

...
Типично за Мъск: съвсем неочаквано, по време на една церемония
Коментари Харесай

Защо Тесла избра Германия за новия си завод?

Типично за Мъск: напълно ненадейно, по време на една гала в Германия, създателят на " Тесла " заяви, че ще открие цех за електрически автомобили в Бранденбург. При това в община Грюнхайде, за която са чували малко на брой, отбелязва Дойче веле. Защо тъкмо там?

Ако новото берлинско летище беше намерено в точния момент (по проект - през 2011 година), то първата фабрика на " Тесла " в Германия можеше да бъде издигната на мястото на остарялото летище " Тегел ". Тъй като обаче откриването на летище " Вили Бранд " и надлежно преустановяването на активността на " Тегел " бяха отсрочени, заводът " Gigafactory " на Илън Мъск ще бъде повдигнат в община Грюнхайде. Малцина са чували за нея - среща се на към 30 км югоизточно от Берлин в провинция Бранденбург, напълно покрай новото летище, което някой ден може би ще бъде намерено. Така Берлин, който е обособена провинция, ще остане с празни ръце от инвестицията на " Тесла ".

Защо Мъск бърза толкоз доста?

За Илън Мъск най-важното е заводът да стартира работа оптимално бързо. Може би и заради това той е избрал провинция Бранденбург, а не Берлин. Мъск може би просто не има вяра, че берлинчани ще са задоволително бързи.

А за какво е тази конкуренция с времето? Защото немските автомобилопроизводители най-сетне усетиха духа на времето и се насочиха към производството на електрически коли. Мъск сигурно е чул, че преди десетина дни " Фолксваген " стартира строителството на фабрика за електрически автомобили в Цвикау в провинция Саксония. Най-големият производител на коли в света желае до 2021 година нататък от фабриката да излизат по 330 000 електрическия автомобил годишно.

Решението на " Фолксваген " - като един от най-големите производители в света на пазара на електрическите автомобили - очевидно съставлява същинска опасност за компанията на Мъск. Решението му за цех в Германия евентуално може да се схваща като поръчка, че " Тесла " е подготвена за борба.

Добра вест за локалните хора

Дори във високоплатения сегмент, в който " Тесла " работи, най-голямата конкуренция идва от Германия: от " Порше " (с Taycan), " Ауди " (със серията E-Tron) и " Даймлер " (с Mercedes EQC). Но и в Китай, където " Тесла " съумя да издигне своята трета " Gigafactory " за едвам 10 месеца, има съществени съперници като " Байтън ", " Вей ", " Хонгки ". С решението на " Тесла " да влага в Германия конкуренцията за доминация на пазара на електрически автомобили в страната, в която е изобретен моторът с вътрешно горене, е публично открита.

Извън многото въпроси, които повдига тематиката, това е една добра вест за хората в района, тъй като " Тесла " ще открие хиляди нови работни места. И то в вярното време - на юг от плануваната " Gigafactory ", в региона Лужица, хиляди работни места бяха закрити поради решението за прекратяване на добива на кафяви въглища.

В Германия към този момент се одобряват и залози: кое ще е готово първо - новото летище в Берлин или немският цех на " Тесла "? /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР