Тиня и пясък, изкопани от дъното на Варненското езеро по

...
Тиня и пясък, изкопани от дъното на Варненското езеро по
Коментари Харесай

От тайните за 400 млн. лева ще се появи и остров във Варненското езеро

Тиня и пясък, изкопани от дъното на Варненското езеро по плана за удълбочаване на плавателните канали в него, ще бъдат депонирани край крайбрежията му като " изкуствени острови за гнездене на птици ". Това демонстрира заданието на социална поръчка за изследване, координиране и планиране на пилотния от общо 10 острова, планувани за създаване в езерото. Процедурата е проведена от Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура ". Срокът за подаване на предложения в нея изтече на 1 ноември, а записаните участници в търга са две еднолични сдружения - " Проект трой " и " Промпроект Варна " .

Изграждането на изкуствени острови във Варненското езеро е залегнало в Общия организационен проект на града, признат още през 2012 година Но съгласно информация на " Дневник " от източници в транспортното министерство поискали анонимност, със незабавното създаване на първия от тях тъкмо в този момент се цели да бъде скрито неприятно обмисляне на работата по удълбочаване на плавателните канали в езерото . След изчерпването на потенциала на подводното хранилище " Налбанка " край брега на с. Казашко, даже и след разширението му, единствената опция за депониране на драгажната маса е 12 милната зона от териториалното море на България. Това обаче е обвързвано с непредвидени разноски, които очевидно би трябвало да бъдат спестени под прикритието на грижа за предпазените птици в езерото . (Повече за плана и тайните на страната, свързани с него - в края на текста).

От Щаба на военноморските сили във Варна оповестиха за " Дневник " в отговори на заложени въпроси по плана, че

построяването на " пилотния " остров в непосредствена непосредственост до вертолетното летище " Чайка " край Варна, към този момент е основало проблем сред министерствата на защитата и превоза

" Проектът не е координиран авансово с Командването на Военноморските сили или с Министерството на защитата на Република България ", оповестиха от там в отговор на въпроси, заложени от " Дневник ". Командването на Военноморските сили се среща с този план и с детайлите, свързани с неговата реализация, от изявления в районните медии и от информация, оповестена в уеб страницата на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ".

От военното министерство прецизират също, че още на 2 февруари т.г. командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е уведомил в писмо тогавашния общоприет шеф на " Пристанищна инфраструктура " Ангел Забуртов за терзанията, свързани с реализацията на плана.

В писмото е посочено, че местоположението, несъмнено за създаване на изкуствения остров, буди паника. Причината е, че той е позициониран едвам на към 100 м., от полосата за политане и кацане на летателни апарати на авиобаза " Чайка " и безусловно върху подводно оборудване на Военноморски сили, употребявано за надзор на магнитното положение на военните кораби. " Реализирането на плана, на плануваното все още място, би довело до загуба на качества на Военноморски сили за осъществяване на надзор на магнитното поле на корабите, което е наложително условие за обезпечаване на тяхната сигурност, написа още в отговорите.

Освен това

построяването на острова на посоченото място може да докара до " фрапантно нараснал риск от пораждане на авиационни произшествия "

провокирани от конфликт с птици в стадиите на политане и кацане на вертолети и други летателни апарати, основани в авиобаза " Чайка " ".

Според командването на Военноморските сили отлагането на драгирани седименти от корабоплавателните канали във Варненското езеро в регионите, планувани за основаването на четирите най-източни изкуствени острови, ще попречва маневрирането на военните кораби при подхождане към полигона за надзор на магнитното им положение и ще направи потреблението му невероятно.

Независимо от всичко това обаче

" Пристанищна инфраструктура " явно не се отхвърля от проектите си и проектирането на острова към този момент е в ход

Това обаче опонира и на заложеното в документите по контракта, с който тя е упълномощила удълбочаването на каналите на държавното комерсиално сдружение " Транспортно строителство и възобновяване ". " Дневник " получи достъп до тях след правосъдни каузи по Закона за достъп до социална информация, траяли повече от година. В тези документи категорично е записано, че при осъществяване на работата по удълбочаване на плавателните канали " не се планува потреблението на драгажни маси за други цели, с изключение на за създаване на подводна дига " в депото " Налбанка ", край северния бряг на езерото.

В същите документи е записано и, че при удълбочаването на двата плавателни канала се чака да бъдат добити общо към 7.1 млн. куб. м. кал и пясък, които би трябвало да бъдат депонирани само във въпросното хранилище и единствено по изключение в 12 милната зона на българското териториално море. Но разказаният потенциал на " Налбанка " е едвам 3.1 млн. куб. м. В опит да бъде открито решение за останалите 4 млн. куб. м. драгажна маса депото беше незабавно разширено върху предпазена зона по директивата за запазване на дивите птици, само че и този потенциал очевидно към този момент е привършен.

За да стимулира концепцията за основаване на острови от кал и пясък във Варненското езеро " Пристанищна инфраструктура " я обвърза даже и с така наречен " Зелена договорка "

препоръчана от Европейската комисия, с цел да стане Европа климатично неутрална до 2050 година В текст, оповестен в уеб страницата на държавното дружество на 10 декември м.г. е записано следното: Зеленото бизнес решение за дейно потребление на драгажни маси, което е напълно в унисон с високите упоритости на Европейската зелена договорка, идва от Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " (ДППИ).

В съдействие с Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), ДППИ ще построи огромна зелена инфраструктура, която ще способства за постигането на задачите за запазване на биологичното многообразие на плановата зона от Натура 2000 " Варненско-Белославско езеро ".

Противоречивият план за удълбочаване на плавателните канали

във Варненското езеро коства на бюджета близо 400 млн. лева Те бяха отпуснати през 2020 година от държавното управление на Бойко Борисов на първо време на Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " (част администрацията на транспортното министерство). След това то ги трансферира на личното си комерсиално сдружение " Транспортно строителство и възобновяване " ( " ТСВ " ЕАД) по така наречен in-house модел (на бълг. - " вътрешни " поръчки), който разрешава институциите да разпореждат действия без търг на личните си сдружения.

Веднага по-късно " ТСВ " е превъзложило работата още веднъж без търг на външния подизпълнител " Европейски Съюз Билд " ДЗЗД. Това сподели разбор на финансовото министерство, оповестен на 8 юли т.г. В последна сметка обаче се оказа, че за удълбочаването е наета съветската компания " Гидрострой ". Каква част от държавното финансиране е получила тя и на какво съображение е била определена, " ТСВ " ЕАД отхвърля да заяви към този момент втора година, макар две безапелационни решения на Варненския Административен съд, заведени от " Дневник " по Закона за достъп до социална информация.

Защо е загадка по какъв начин съветска компания е била наета за удълбочаване на плавателните канали -.
Кой е бил медиаторът в договорката по наемането на съветската " Гидрострой " -.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР