Тина Търнър, която почина на 83-годишна възраст, е създала много

...
Тина Търнър, която почина на 83-годишна възраст, е създала много
Коментари Харесай

Тина Търнър: 10 вечни хита на певицата и историите зад тях

Тина Търнър, която умря на 83-годишна възраст, е основала доста типичен записи с печелившата си композиция от R&B, фънк, рок и поп, всички изпълнени с нейната отличителна сурова вокална мощ. Песните наблюдават нейната история от нещастното ѝ партньорство с първия ѝ брачен партньор Айк до завръщането ѝ през 80-те години на предишния век, с помощта на английска синт поп група, написа Би Би Си.

Ето нейните най-популярни и най-обичани шлагери:
1. Proud Mary (1971)
След като тази ария става шлагер за Creedence Clearwater Revival през 1969 година, Айк и Тина трансформират безгрижната кънтри-рок атмосфера в избухлива и епична фънк ода за свободата. Започвайки със знойното ѝ устно встъпление, преди да избухне в живот с нейните буйни вокали, това в действителност прави усещане на музикалните почитатели в Съединени американски щати.

Песента доближи четвърто място в класацията на Billboard и завоюва премия Грами. Когато Бионсе отдава респект на Тина на церемонията по оценките на центъра Кенеди през 2005 година, това е песента, която тя избира да извърши. Три години по-късно двойката се сплотява, с цел да я изпее като дует на премиите Грами.
2. River Deep, Mountain High (1966)
Тина реализира триумф с Айк през 1960 година, а един от шедьоврите на поп музиката идва шест години по-късно, когато продуцентът Фил Спектър желае да работи с нея. Въпреки че песента е приписана на дуото, Спектър не желае контролиращия Айк в студиото и Тина е щастлива да работи с някой различен.

Тя е изумена, когато открива, че продуцентът е събрал цялостен оркестър и хор, с цел да сътвори известната си звукова стена. „ Бях просто момиче от Тенеси, което се хвана с Айк и стана певица “, написа тя в автобиографията си. “Никога, в никакъв случай не съм виждала нещо сходно, с изключение на във филм. “ Парчето стигна до номер три в Обединеното кралство, само че се проваля в Съединени американски щати. Радио диджеите „ споделят, че не е задоволително „ черно “, с цел да бъде темп енд блус, или задоволително бяло, с цел да бъде „ поп “, споделя тя.
3. Nutbush City Limits (1973)
„ A church house, gin house/a school house, outhouse “ (църква, джин бар, учебно заведение, външна тоалетна) – Тина увековечава родния си град в Тенеси в тези редове. Оптимистичната мелодия е носталгичен спомен от разрушителното ѝ детство, през което прекарва известно време в бране на памук.

„ Отивате на полето през делничните дни и вършиме пикник на Деня на труда. “ Три години откакто тази ария излиза, Тина напуща Айк, откакто страда от години на принуждение, оставяйки кариерата си да виси на косъм.
4. What`s Love Got to Do With It (1984)
Тя затвърждава статута си на соло звезда с тази ария, написана от Тери Бритън и Греъм Лайл, която към този момент е препоръчана на сър Клиф Ричард, Дона Съмър и Бъкс Физ. Първоначално Тина си мисли, че е прекомерно светла. Но тя се съгласява да я запише в случай че може да я направи по своя метод, “насилствено, с гравитация и сурова страст “.

Проработва - нейното секси, предизвикателно осъществяване, съпроводено от музикален видеоклип, в който тя крачи по улиците на Ню Йорк в дънков плат и черна кожа, дава на Търнър единственото ѝ соло в Съединени американски щати номер едно и печели запис на годината на Грами. Това също я прави най-възрастната жена, (по това време) която заема номер едно в Съединени американски щати на 44-годишна възраст.
5. We Don`t Need Another Hero (1985)
Друга ария, написана от Бритън и Лайл, тази ария - и самата Тина - се появяват във кино лентата с Мел Гибсън Mad Max Beyond Thunderdome. Класическа мощна балада от 80-те години, текстът на която е изпълнен с опустошението на пост-апокалиптичния свят на кино лентата. Търнър се появява в музикалното видео като нейния персонаж Aunty Entity, с който споделя, че се свързва, тъй като е „ мощна и издръжлива “.

„ Тя загуби толкоз доста, а по-късно мина през още толкоз доста, с цел да накара мъжете в нейния свят да я почитат “, споделя Тина. „ Симпатизирах на нейните битки, тъй като ги претърпях. “ Песента е още един шлагер, достигайки номер две в Съединени американски щати и печелейки номинация за Грами и премия Ivor Novello.
6. Let`s Stay Together (1983)
Тина трябвало да стартира изначало и да се построи още веднъж като соло реализатор. Основният миг в това завръщане - което води до още по-голям триумф от преди - идва, когато тя среща двама членове на британската електро-поп група Heaven 17. Мартин Уеър и Глен Грегъри търсят финален артист за албум с кавър версии за техния план на British Electric Foundation, а Тина няма контракт с музикален продуцент.

Когато влиза в Abbey Road Studios, там няма други музиканти. “Къде е групата? “ — пита тя, очаквайки оркестър в жанр Фил Спектър. Вместо това музиката е направена от синтезатори. Те първо записват Ball of Confusion на The Temptations, по-късно Let`s Stay Together на Ал Грийн - който става първият ѝ шлагер в топ 10 на Обединеното кралство от десетилетие.
7. Private Dancer (1984)
Заглавната ария от най-продавания албум е записана за първи път от Dire Straits, като е написана от фронтмена на групата Марк Кнопфлър. Но той взема решение, че не подхожда на мъжки вокал.



По-късно Тина споделя в изявление, че не е осъзнала, че песента е за секс служащ. „ Никога през живота си не ми се е налагало да се ограничавам до това “, написа тя в автобиографията си. „ Но мисля, че множеството от нас са били в обстановки, в които е трябвало да се продадат по един или различен метод.

„ Когато се предадох на Айк, когато мълчах, с цел да избегна спор, когато останах с него макар копнежада си потегли, това е, за което си мислех, когато изпях песента, тъгата да направиш нещо, което не искаш, ден след ден. Много е прочувствено. “ Песента включва Джеф Бек на китара, до момента в който видеото, снимано в балната зала Rivoli в Лондон, е хореографирано от някогашния арбитър на Strictly Come Dancing Арлийн Филипс.
8. The Best (1989)
Първоначално песента е написана за Бони Тайлър, само че е единствено дребен шлагер за уелската певица през 1988 година На идната година Тина прибавя спомагателна вокална мощ и нова софт рок продукция - и това става една от нейните присъщи песни и един от определящите химни на десетилетието.

Песента постоянно е неправилно наричана Simply The Best, имитация от нейния прочут припев. Той е бил показан в голям брой реклами през годините, в това число реклама на Pepsi с присъединяване на самата Търнър. Използва се и за разпространение на ръгби лигата в Австралия.
9. Steamy Windows (1989)
Песентае и в албума Foreign Affair на Търнър от 1989 година и текстовете на знойната блус ария оставят слушателите в малко подозрение какво се случва на задната седалка.

Това е друга овластяваща и феминистка ария от Търнър, пееща за поемането на водеща роля в полова среща. " Музикална седмица " го разказва по това време като „ възхитително опасен номер “, включващ „ палаво стартиране на китара “.

Сингълът получава изненадваща изява по време на изявление с Ема Уотсън за Lorraine на ITV преди няколко години, когато телефонът на актрисатаиззвънява и мелодията е… Steamy Windows. Истински почитател на Тина.
10. GoldenEye (1995)
Песентаза Джеймс Бонд е крайъгълен камък за всеки актьор. След триумфа на номинирания за Оскар биографичен филм на Тина от 1993 година What`s Love Got to Do With It, продуцентите на Бонд я канят за дебюта на Пиърс Броснан като 007. Самата тематика на GoldenEye е написана от Bono и The Edge от U2. Фронтменът ѝ дава нещо като демо - само че тя има доста работа за извършване.

„ Той не направи уместно демо, някой преди малко беше събрал музиката “, споделя тя пред Би Би Си през 2018 година „ Помислих си по какъв начин да събера това? Не ми показваше каква е мелодията. Така че аз я пресъздадох толкоз покрай това, което мислех, че е мелодията. Трябваше да работя доста интензивно. Тогава знаех, че мога да изпея всичко, което ми се сложи. “

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР