Тимъти Рей Браун, първият човек в света, излекуван от инфекцията

...
Тимъти Рей Браун, първият човек в света, излекуван от инфекцията
Коментари Харесай

Първият човек в света, излекуван от ХИВ, се разболя от левкемия

Тимъти Рей Браун, първият човек в света, оздравял от инфекцията с вируса ХИВ, е терминално болен от рак, заяви Асошиейтед прес.
Още по тематиката
Браун, който бе наименуван " берлинският пациент ", тъй като живееше в немската столица, когато преди дванадесет години се подложи на лекуването против вируса, бе избавен с помощта на трансплантация от донор с рядка, естествена устойчивост на вируса на СПИН. От години се смяташе, че трансплантацията го е излекувала от левкемия и от СПИН, само че ракът се е върнал. Няма данни ХИВ вируса да го нападна още веднъж.

Левкемията се показала предходната година и с голям брой метастази, сподели Браун, на 54 година, в изявление от приюта в Палм Спрингс, Калифорния, където живее.

" Тимъти потвърди, че ХИВ може да се лекува, само че не това в него ме въодушевява ", споделя доктор Стивън Дийкс, експерт по СПИН от университета на Калифорния в САн Франциско, който е работил с Браун след лечението му за създаване на лекуване от СПИН.

" Взехме елементи от червата му, взехме елементи от лимфните му възли. Всеки път, когато го молехме да направи нещо, той непроменяемо откликваше с удивително състрадание ", споделя Дийкс.

Американецът Браун работи като преводач в Берлин през 90-те години, когато научава, че е инфектиран с ХИВ. През 2006 година е диагностициран с левкемия.

Д-р Геро Хьотер, експерт в лекуване на рак на кръвта в берлинския университет, е уверен, че Браун има късмет да победи левкемията с трансплантация на костен мозък. Той позволява също, че трансплантация от донор с генна разновидност, която го прави устойчив на ХИВ вируса, ще помогне на Браун и против СПИН.

Донори с такава разновидност са изключителна необичайност и трансплантациите са рисковани. Лекарите би трябвало да унищожат болната имунна система на пациентите с химиотерапия и радиация, след коетo да трансплантират клетките от донора и да се надяват, че те ще изградят нова имунна система на болния.

Първата трансплантация на Браун през 2007 година е сполучлива, само че единствено частично. Изглежда, че вирусът ХИВ изчезва, само че не и левкемията. През март 2008 година му е направена втора трансплантация от същия донор и тя дава резултат против левкемията.

След това всички проби на Браун за ХИВ са негативни. Той взе участие в конференции за СПИН, на които се разискват лечения.

" Той е като дипломат на вярата ", споделя сътрудникът му Тим Хьофген.

Втори мъж, Адам Кастилехо, именуван " лондонския пациент ", до момента в който не разкри самоличността си тази година, също се счита, че е оздравял през 2016 година с трансплантация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР