Тимът на Софийската математическа гимназия Паисий Хилендарски се завърна от

...
Тимът на Софийската математическа гимназия Паисий Хилендарски се завърна от
Коментари Харесай

Отлични математици със златни медали от Хонконг

Тимът на Софийската математическа гимназия " Паисий Хилендарски " се завърна от Азия, където стана първенец в групата на 22-рото Световно математическо съревнование за възпитаници на възраст до 13 и половина години.

Престижната конкуренция се организира сред 14 и 19 юли в Хонконг. В тима са шестокласниците Лазар Тодоров, Давид Йорданов, Кристина Стоянова и Стефан Спасов дружно с техните ръководители Надя Кръстева и Детелина Донева.

В отборното съревнование учениците получиха резултат 9 от 10 вероятни точки. В самостоятелна част на надпреварата четирима от възпитаници завоюваха бронз.

„ За поредна година се организира надпреварата и като всяка година България взима призови места. Основни съперници ни бяха Китай, Австралия, Южна Африка, Съединени американски щати, Тайван, Тайланд “, описа Надя Кръстева.

Подготовката за шампионата е минала с решение на всички миналогодишни тематики. Децата са признати след 4 клас и от този момент се готвят за подобен вид надпревари.

Другият началник Детелина Донева описа, че въпреки и натовареното съревнование децата са съумели да прегледат и забележителностите на Хонконг.

Успехът е подобаващ, тъй като подготовката е извънредно тежка. Децата бяха всеки ден в учебното заведение по 6 часа, трудиха се, решаваха както отборни задания, по този начин и самостоятелни, описа майката на Лазар - Мирослава Тодорова. Самата подготовка на сина ѝ е почнала от първи клас, с цел да може да се построи математик.

„ Математиката е групова дисциплинираност, учи ги на организираност, научава ги да преценят по компликация нещата “. За момента Лазар няма упоритости и не мечтае да върви в чужбина. Очакванията на майката са и след 7 клас да остане в СМГ.

Самият Лазар показа, че е удовлетворен от резултатите, само че счита, че можело да се оправи и по-добре. Неговият съотборник Давид дефинира като най-трудно самостоятелното съревнование, тъй като съпоставяне с други години са дадени доста по-трудни задания. За Кристина най-напрегнатият миг е мисълта, че е в друга страна. За Стефан най-голямата конкуренция отвън азиатските страни са американците.

Благодарение на резултатите нашият тим взе купа за Първи подгласник на купата Po Leung Kuk, която се връчва на участниците от неазиатски тим.

От България присъединяване взеха и тимовете на 125 СУ " Боян Пенев " от София и ППМГ " Академик Никола Обрешков " от Бургас. Учениците от ППМГ получиха същите отборни награди като СМГ, а в самостоятелното съревнование завоюваха един златен и един бронзов орден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР